Întâlnirea Kamalei Harris cu Volodimir Zelenski ar fi fost folosită în scop electoral. Ce s-a văzut la Casa Albă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Este prima întrevedere dintre cei doi de la izbucnirea războiului și după ce Trump a părăsit Casa Albă. Joi, Volodimir Zelenski a discutat cu președintele Joe Biden și cu vicepreședinta Kamala Harris.
Volodimir Zelenski a primit, la Casa Albă, declarații de sprijin.
Joe Biden, președintele SUA: „Rusia nu va învinge. Ucraina va triumfa și noi vom continua să vă fim alături în calea spre victorie”.
Dar și un nou ajutor financiar consistent, în valoare de 7,9 miliarde de dolari. Banii vor fi folosiți pentru noi livrări de armament, inclusiv direct din depozitele Pentagonului.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Am discutat cu președintele Biden despre planul pentru victorie. Ne pregătim să dezbatem modalități pentru a întări acest plan, pentru a ne coordona pozițiile, viziunile și abordările”.
Alte detalii nu au fost făcute publice. Potrivit unor surse de la Casa Albă, documentul argumentează ideea că Ucraina poate câștiga războiul dacă primește suficient ajutor militar extern. Și că nu trebuie să cedeze teritorii pentru a obține un acord de pace.
Tot la Casa Albă, Zelenski a întâlnit-o pe vicepreședinta Kamala Harris.
Kamala Harris, vicepreședinta Statelor Unite: „Statele Unite trebuie să-și îndeplinească în continuare misiunea de lider global trebuie să le fim alături aliaților și partenerilor noștri”.
Comentatorii au observat că democrații au folosit întâlnirea lui Harris cu Zelenski în scop electoral. Vicepreședinta s-a înfățișat alături de liderul ucrainean la balconul Casei Albe și, în declarațiile de presă, l-a atacat pe Donald Trump, fără a-l numi.
Kamala Harris, vicepreședinta Statelor Unite: „Unii conaționali ar prefera ca Ucraina să renunțe la teritorii importante (în schimbul păcii). Aceste propuneri sunt identice cu cele ale lui Vladimir Putin. Acestea nu sunt propuneri de pace, ci de capitulare - un lucru periculos și inacceptabil”.
Trump insistă că poate încheia războiul din UcrainaPe de altă parte, Donald Trump a anunțat că acceptă să-l întâlnească pe Volodimir Zelenski după ce ar fi primit de la acesta un email, al cărui conținut l-a făcut public.
Donald Trump, candidat republican: „E mare păcat ce se întâmplă în Ucraina. E absolut oribil. Însă unul din lucrurile care pe mine mă deranjează este faptul că Europa oferă mult mai puțin în materie de ajutoare pentru Ucraina decât Statele Unite. Noi avem un ocean între Statele Unite și Rusia. Ei nu au”.
Candidatul republican a insistat că el poate încheia rapid războiul, deși Zelenski și-a exprimat într-un interviu acordat în Statele Unite că se îndoiește că Trump poate face asta.
Donald Trump, candidat republican: „Nu sunt de acord cu el. (Zelenski) Nu mă cunoaște. Cred că voi reuși să obțin un acord între președintele Putin și președintele Zelenski foarte rapid. Nu e vorba de o capiturale. Eu îmi doresc să salvez vieți”.
Dar a refuzat să spună dacă plănuiește să forțeze Kievul să cedeze teritorii.
Reporter: Credeți că Ucraina ar trebui să cedeze unele teritorii Rusiei ca războiul să se termine?
Donald Trump, candidat republican: Haideți să obținem pacea. Trebuie să oprim vărsarea de sânge și distrugerile.
Întâlnirea dintre Trump și Zelenski a fost pusă sub semnul întrebării pe fondul tensiunilor apărute între liderii Partidului Republican și președintele Ucrainei. Zelenski a fost acuzat că face campanie electorală ascunsă întrucât a vizitat - în compania unor politicieni democrați - o fabrică de armament din orașul de baștină al lui Joe Biden. Scranton se află în Pennsylvania - stat considerat crucial pentru câștigarea alegerilor prezidențiale.