Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”Întâlnire de gradul III” la nivel diplomatic. Președintele american Joe Biden se vede cu liderul Chinei, Xi Jinping

Președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping se vor întâlni săptămâna viitoare în San Francisco, au declarat doi oficiali de rang înalt ai administrației, citați de BBC News.

Evenimentul din 15 noiembrie va fi a doua lor întâlnire față în față, în timpul președinției lui Biden.

Cei doi lideri vor discuta despre mai multe subiecte, au declarat oficialii americani, inclusiv despre războiul dintre Israel și Hamas, Taiwan, războiul din Ucraina și interferența în alegeri.

Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat la începutul acestui an - mai notează jurnaliștii britanici.

SUA au acuzat China că a trimis un balon spion în spațiul său aerian. Aceasta l-a doborât în largul coastei Carolinei de Sud.

Citește și
joe biden vietnam
SUA au încheiat un parteneriat istoric cu un fost dușman și unul dintre vecinii Chinei. Cine condamnă această „relație”

De asemenea, anul trecut a avut loc o vizită în Taiwan a președintelui de atunci, Nancy Pelosi, care a determinat China să întrerupă comunicarea între armatele celor două națiuni.

Joe Biden este "hotărât" să restabilească aceste canale, au declarat oficialii americani, dar China pare "reticentă" în acest sens.

"Aceasta nu mai este relația de acum cinci sau zece ani, nu vorbim despre o listă lungă de rezultate sau de rezultate", a declarat unul dintre oficiali.

"Obiectivele, aici, sunt într-adevăr despre gestionarea competiției, prevenirea dezavantajului riscului - de conflict - și asigurarea că canalele de comunicare sunt deschise".

Întâlnirea bilaterală va avea loc în timpul summit-ului Cooperării Economice Asia-Pacific (Apec), pe care SUA îl găzduiește la San Francisco între 11 și 17 noiembrie.

Oficialii americani au declarat că diplomații americani au adus în discuție importanța restabilirii dialogului militar în "aproape fiecare conversație" pe care oficialii americani au avut-o cu omologii lor chinezi în ultimul an, dar fără succes.

Unul dintre principalele puncte de blocaj pentru restabilirea comunicării între militari este incidentul balonului spion chinezesc, care "apare adesea" atunci când se discută despre tăcere, a declarat un oficial.

După incidentul din februarie, secretarul de stat Antony Blinken a anulat brusc o călătorie la Beijing, afirmând că decizia Chinei de a pilota un posibil balon spion deasupra SUA a fost "inacceptabilă și iresponsabilă".

Dar călătoria a avut loc în cele din urmă, în iunie, iar Blinken a avut ceea ce a descris ca fiind "o conversație solidă" cu Xi Jinping.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult