Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Insulă transformată în rug, în Grecia. Oamenii au fugit cu feribotul din calea incendiilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Arde aerul, arde pădurea şi pare că arde Grecia toată. În timp ce imagini apocaliptice fac înconjurul lumii, oamenii disperaţi prinşi în mijlocul focurilor simt că trăiesc o catastrofă de proporţii biblice.

Cele mai mari focare sunt în continuare pe insula Evia și în unele zone din Peloponez. Localnicii s-au retras pe plaje din cauza incendiilor și a fumului puternic iar autoritățile au adus un feribot care este pregătit pentru noi evacuari dacă va fi cazul.

Ajutaţi de colegi din România, Ucraina şi de numeroşi voluntari, pompierii eleni fac tot posibilul să pună capăt coşmarului. Lupta este, însă, inegală şi pare fără sfârşit.

Hectare întregi şi case au fost transformate în scrum pe insula Evia, a doua insulă ca mărime din Grecia. Iar locuitorii privesc disperaţi cum flăcările le distrug satele în a 13-a zi de când s-a pornit tot acest infern.

Paul Angelescu, corespondent Știrile ProTV: „Incendiul ăsta care continua pe deal, este la 100 de metri de prima casă. Aceste case au fost deja evacuate. Cât a trecut? 10 secunde? a distrus copacul. l-a mistuit.”

Citește și
medicament
Studiu: Medicamentul minune care ar duce la externarea pacienților în 5 zile

Localitatea Guves este în acest moment înconjurată de incendii şi acoperită de fum negru. Focul a ajuns deja până la prima linie de case.

În plină zi, lumina soarelui abia mai pătrunde prin perdeaua deasă de fum.

Paul Angelescu, corespondent Știrile ProTV: „Intrăm într-un sat în nordul insulei Evia, satul Asminio, care este efectiv acaparat de fumul care este produs de incendiu. Aici nu mai vezi. Nu-i noapte, încă n-a apus soarele, e pur şi simplu maximul de lumină pe care îl au aceşti localnici astăzi din cauza fumului.”

Cea mai rapidă cale a localnicilor de a fugi din infern a fost, din nou, cu ajutorul feriboturilor. Sute de oameni au au fost deja evacuaţi, alţii sunt pe picior de plecare.

Paul Angelescu, corespondent Știrile ProTV: „Oamenii s-au retras pe plaje. autorităţile au adus un feribot. nu e un port, la-au adus cât de aproape au putut, în caz că e nevoie vor urma alte evacuări.”

Lupta cu focul terifiant de pe insula Evia este dusă şi de pompierii români, care și-au împărţit fronturile cu pompierii greci.

Pe lângă pompieri sunt şi numeroşi voluntari. Operaţiunea este dificilă. Pompierii intervin la 40 de grade, pe un teren accidentat, aflat în pantă, şi trebuie să care cu ei zeci de kilograme.

Pompier român: „Dacă este apă, avem şi succes. Avem noroc că avem un pârâu jos, din pârâu alimentăm autospecialele şi reuşim să avem apă în permanenţă”.

Dacă elicopterele îşi încarcă rezervoarele direct din lacuri, avioanele de stingere a incendiilor fac aceeaşi operaţiune din apa mării. Ating foarte uşor luciul apei şi reuşesc să ia din apa mării, să îşi umple rezervoarele, şi fără să oprească deloc motoarele după aceea decolează din nou. Operaţiunea durează 30-45 de secunde.

Până acum, flăcările au făcut scrum peste 56.000 hectare în toată Grecia.

Copacii sunt efectiv carbonizaţi. Pe jos e numai cenuşă şi de fiecare dată când bate vântul se mai aprinde câte ceva uscat. Şi animalele îşi caută un loc în siguranţă în toată această nebunie. Între crengi, reporterul Știrilor Pro TV a găsit o broască ţestoasă, care a traversat drumul dinspre incendiu, care este o tragedie şi pentru animalele sălbatice şi pentru natura din acea regiune.

Alte focare periculoase continuă să fie active în peninsulă Peloponez, lângă Olimpia Anti,ă și un altul în Fokida, la nord de Atena. În plus, riscul de incendii rămâne ridicat şi în Creta.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult