Instabilitatea politică, tradiție în Italia. Cum s-a ajuns la criza politică de la Roma
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Mario Draghi și-a prezentat demisia, însă președintele Italiei nu i-a acceptat-o și l-a trimis în parlament miercurea viitoare.
Mario Draghi, fost director al Băncii Centrale Europene, a condus un guvern de unitate în Italia din februarie 2021.
În comunicatul prin care își anunță demisia afirmă că: „Pactul de încredere care a susținut guvernul de unitate nu mai există".
Președintele Sergio Mattarela l-a numit pe Mario Draghi premier cu misiunea de a conduce eforturile de redresare economică a Italiei după pandemia de Covid și cu speranța că va reuși să mențină o oarecare stabilitate într-o țară unde instabilitatea politică ține de specificul național.
Acum, președintele octogenar Mattarela i-a cerut să se adreseze parlamentului. Asta se va întâmpla miercurea viitoare pentru a oferi o imagine clară a situației politice și a căuta sprijin pentru un guvern fie și minoritar.
Criza politică de la Roma s-a declanșat după ce liderul mișcării populiste „Cinci Stele”, Giuseppe Conte, a refuzat să sprijine pachetul de ajutor economic al guvernului pentru familii și mici afaceri, în valoare de 23 de miliarde de euro.
Conte a argumentat că guvernul Draghi nu ia măsuri suficiente în fața costului vieții tot mai ridicat pentru italienii de rând și a avertizat că partidul „Cinci Stele” nu va mai sprijini niciun guvern condus de Mario Draghi.
„Cine urmează?”Sarcastic, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a postat o imagine pentru a marca demisia lui Draghi. Apare și o fotografie a premierului britanic demisionar, Boris Johnson, și un semn de întrebare „Cine urmează?”.
În ciuda legăturilor tradiționale ale Italiei cu Rusia și dependenței de gazul rusesc, guvernul Draghi a trimis arme și bani pentru a ajuta Ucraina, susținând în același timp, cu fermitate, sancțiunile Uniunii împotriva Moscovei.
Pe de altă parte, Estonia este o altă țară europeană în care a demisionat premierul. Acolo însă, Kaja Kallas,care conduce Partidul Reformei de centru-dreapta, a demisionat pentru a putea forma un nou guvern cu alți parteneri.
Le-a mulțumit miniștrilor cu care a condus țara timp de un an și jumătate, afirmând că împreună au făcut „multe lucruri bune și mărețe” în ciuda pandemiei de COVID, a războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a crizei energetice. Luna trecută renunțase la fostul partener de guvernare.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Marea Britanie , italia , mario draghi
Dată publicare: 15-07-2022 20:20