Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Îngrijorarea crește la nivel european. Ministrul german al Apărării anunță că Putin ar putea ataca NATO în "5-8 ani"

Vladimir Putin ar putea ataca NATO în mai puțin de un deceniu, a avertizat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

"Auzim amenințări din partea Kremlinului aproape în fiecare zi... așa că trebuie să luăm în considerare faptul că Vladimir Putin ar putea chiar să atace o țară NATO într-o zi", a declarat, într-un interviu acordat publicației germane Der Tagesspiegel, Pistorius.

Chiar dacă e de părere că un atac al Rusiei nu este probabil "deocamdată", demnitarul a adăugat: "Experții noștri se așteaptă la o perioadă de 5 până la 8 ani în care acest lucru ar putea fi posibil".

În urma invaziei la scară largă din Ucraina, Rusia și-a intensificat retorica agresivă împotriva unora dintre vecinii săi - inclusiv a țărilor baltice și a Poloniei, toate membre ale NATO, și a Republicii Moldova - ceea ce a determinat înalți oficiali europeni din domeniul apărării să avertizeze cu privire la riscul unui conflict major, notează Politico.

Miercuri, șeful comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a declarat că Alianța se confruntă cu "cea mai periculoasă lume din ultimele decenii" și a făcut apel la o "transformare a NATO în materie de luptă".

Citește și
polonia rusia
Polonia se teme că Putin își va trimite armata să atace alte țări. „Imperialismul rusesc e lacom după noi teritorii”
Suedia le-a cerut cetățenilor să se "pregătească mental" pentru război

La începutul acestei luni, șeful Apărării suedeze, generalul Micael Bydén, le-a cerut compatrioților să se "pregătească mental" pentru război.

În aceeași zi, ministrul suedez al Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin, a avertizat, de asemenea, că "războiul ar putea veni în Suedia".

În interviul acordat publicației Der Tagesspiegel, Pistorius a declarat că avertismentele lasate de Suedia sunt "de înțeles dintr-o perspectivă scandinavă", adăugând că țara din nordul Europei se confruntă cu "o situație și mai gravă", având în vedere apropierea sa de Rusia. De asemenea, Suedia nu este încă membră NATO, așteptând ca Turcia și Ungaria să-și dea acordul pentru a adera la Alianță.

"Trebuie să învățăm să trăim din nou cu pericolul și să ne pregătim din punct de vedere militar, social și în ceea ce privește apărarea civilă", a avertizat Pistorius.

Polonia, care cheltuiește peste 4% din PIB pentru apărare în acest an, este îngrijorată și de imprevizibilitatea Rusiei după atacul neașteptat lansat asupra Ucrainei în 2022.

"Rusia sfidează logica. Ceea ce s-a întâmplat în 2022 părea imposibil. Trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu", a declarat, la începutul acestei săptămâni, ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, într-un interviu televizat.

"Războiul s-a întors în Europa"

La sfârșitul anului trecut, Germania și-a revizuit doctrina militară și strategică pentru prima dată din 2011, cu scopul de a transforma Bundeswehr-ul într-o armată pregătită pentru război.

"Războiul s-a întors în Europa. Germania și aliații săi trebuie să facă față din nou unei amenințări militare. Ordinea internațională este atacată în Europa și în întreaga lume. Trăim un moment de cotitură", se arată în primul paragraf al noii doctrine.

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, un critic al lui Putin, care a fost una dintre cele mai puternice voci care sprijină intrarea Ucrainei în UE, a cerut, joi, Europei să accelereze pregătirile pentru o nouă agresiune rusă.

"Există posibilitatea ca Rusia să nu mai fie stăpânită în Ucraina", a declarat, pentru AFP, la Forumul Economic Mondial de la Davos, Landsbergis.

"Nu există niciun scenariu în care, dacă Ucraina nu câştigă, s-ar putea termina cu bine pentru Europa", a avertizat el.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult