Inflaţia anuală a atins un nivel record în Turcia. Decizia luată de Erdogan înainte de alegerile din 14 mai
Your browser doesn't support HTML5 video.
Îşi dă seama cât de strânsă este cursa și nu are nicio reținere să profite de putere pentru a cumpăra voturi. Pe de altă parte, învingătorul riscă să fie azvârlit rapid de pe valul victoriei de puternica furtună economică, ce mătură Turcia de la un capăt la celălalt.
Decizia, anunţată dimineaţa de guvern, priveşte peste 700.000 de lucrători din sectorul public. De acum înainte aceştia vor primi un salariu minim lunar de 15.000 de lire turceşti, adică 700 de euro. Mai mult, şi pensiile funcţionarilor publici vor fi mărite de luna viitoare.
Nu este loc de interpretări. Mutarea este menită să atragă alegători într-o cursă electorală strânsă, dominată de economie.
De altfel, câştigătorul scrutinului de duminică va primi un dar otrăvit. Inflaţia anuală a atins un nivel record, de 85,5% în octombrie anul trecut, şi puţin sub 44% în aprilie.
Cu zece ani în urmă, un dolar valora mai puţin de două lire turceşti. Astăzi, moneda americană cumpără aproape 20 de lire turceşti. Şi, ca un blestem, factura de reconstrucţie pentru cutremurul devastator din februarie se va ridica la zeci de miliarde de dolari.
Cel mai longeviv lider al Turciei moderne a promovat pietatea religioasă şi ratele scăzute ale dobânzilor pentru gospodării, timp în care a slăbit legăturile ţării, membră NATO, cu Occidentul.
Rivalul lui Erdogan, susţinut de şase partide de opoziţie, este profesorul de economie Kemal Kilicdaroglu. Sondajele îi plasează umăr la umăr, chiar cu un avans infim pentru opoziţie. Pentru tinerii turci, miza alegerilor este imensă. E acum ori niciodată!
Scrutinul prezidenţial are loc la trei luni după ce cutremurele din sud-estul Turciei au ucis peste 50.000 de persoane.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Turcia , salarii , alegeri , Recep Erdogan
Dată publicare: 10-05-2023 19:52