Începe bătălia decisivă pentru Brexit. Acordul cu UE ar putea fi respins la Londra
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Şefa guvernului şi membrii cabinetului s-au dat peste cap să convingă parlamentarii să voteze acordul, care însă pare sortit eşecului. Ministrul de externe a avertizat chiar că s-ar putea ca Brexitul să nu mai aibă loc.
Mai mulţi miniştri au ieşit public cu îndemnuri de a vota acordul şi atenţionări asupra consecinţelor unui vot negativ. Ministrul de externe Jeremy Hunt chiar a avertizat zecile de deputaţi conservatori eurosceptici că un vot negativ ar putea bloca de tot Brexitul.
"Nu mai putem presupune că respingând acest acord vom avea un Brexit mai bun. Ce e mai probabil, dacă e respins acest acord, e să riscăm paralizia Brexitului”, a spus Hunt.
În ciuda eforturilor de a fi convingătoare - şefa Guvernului a găzduit cocktailuri toată săptămâna - actualele estimări sugerează că va pierde săptămâna viitoare cu peste 200 de voturi. Nu e de mirare deci că parlamentarii îşi pun deja la cale următoarele mişcări, vrând să umple vidul de putere cu propriile planuri de rezervă.
Una dintre opţiunile discutate este un acord de Brexit precum cel pe care îl are Norvegia cu Uniunea. Acesta ar da Marii Britanii acces la piaţa comună fără a fi ţară membră, însă ar presupune păstrarea libertăţii de mişcare.
George Freeman, parlamentar conservator: "Există un plan de rezervă şi de aceea am lucrat cu parlamentari din ambele tabere. Cred că intrarea în zona de comerţ liber european, EFTA, după modelul Norvegiei, ne-ar oferi multe din ce au votat alegătorii."
Între timp, adepţii rămânerii în Uniunea Europeană şi-ar dori un al doilea referendum. Dar ideea este privită cu precauţie şi chiar furie de către alţi alegători.
Premierul Theresa May a exclus un al doilea vot din acelaşi motiv: crede că ar fi o trădare a primului. E interesant de remarcat că, chiar şi aceia care sunt înclinaţi spre ideea unui al doilea referendum, se tem că ar fi rău pentru ţară în alte moduri.
Negocierile dintre Londra şi Bruxelles continuă şi Theresa May spera să obţină de la europeni ceva care s-o ajute să convingă Parlamentul. Indiferent ce se va întâmpla, Marea Britanie va părăsi Uniunea pe 29 martie, în timpul preşedinţiei române a Consiliului European.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie , uniunea europeana , guvern , referendum , acord , vot , brexit , theresa may
Dată publicare: 13-01-2019 08:39