Turcia e devastată de incendiile de vegetație. Vântul fierbinte poartă scântei în toate direcţiile
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
În Turcia, lângă faimoasele staţiuni frecventate inclusiv de români incendiile uriașe de vegetație au înghiţit de-a valma case, păduri dar şi culturi agricole.
Peste 10 mii de persoane au fost evacuate din calea flăcărilor, care uneori, se extind cu asemenea ferocitate încât până şi pompierii bat în retragere.
Alex Crawford, reporter: ”Uitaţi-vă la aceste limbi de foc! N-a fost nevoie decât de câteva minute. Flăcările înaintează spre noi din ambele părţi ale drumului! Abia am venit pe drumul ăsta, uitați-vă la el, acum e copleșit de flăcări”.
Jurnaliştii Sky News au surprins repeziciunea cu care s-a dezlănţuit iadul în satul Chock-ert-may, în apropiere de Bodrum, în sud-vestul Turciei.
Alex Crawford, reporter Sky News: "A fost panică generală în sat, cu zeci de oameni care încercau să fugă, inclusiv pompierii. Autospecialele pompierilor s-au retras din calea flăcărilor."
Pompierii veniţi din Istanbul se alătur[ satenilor din Chock-ert-may, în eforturile lor disperate de a pune stavilă flăcărilor. Fiecare ajută cum poate.
Oamenii sunt sleiţi de puteri, dar miza este uriaşă: să-şi salveze casele şi bunurile. Vremea nu este însă de partea lor! Vântul fierbinte poartă scântei în toate direcţiile şi le zădărniceşte eforturile. Pinii explodează, pur şi simplu, din cauza căldurii şi încă un foc izbucneşte în altă parte a satului.
Rezident: ”Mă simt foarte obosit şi neputincios. Nu pot să fac nimic. Ne ard casele, pădurile şi nu se poate face nimic”.
Depăşiţi de situaţie, pompierii decid să se retragă şi cer tuturor să facă la fel.
Dursun Kaya, administratorul orașului: ”Acum așteptăm să ardă satul. Avem mâinile legate. Jandarmii ne-au obligat să evacuăm satul. Femeile, toată lumea a plecat. Satul arde".
Arşiţa insuportabilă e responsabilă şi de zeci de focare izbucnite în sud-vestul Bulgariei. Flăcările au omorât un om şi au rănit alţi 3. Zeci de săteni au fost evacuaţi şi mai multe drumuri principale au fost închise. Luptă împotriva focului se duce atât de la sol, cât şi din aer.
Incendiile de vegetaţie sunt cea mai gravă consecinţă a valului de căldură instalat în Balcani de peste o săptămână. În special Grecia se confruntă cu temperaturi extreme, fără precedent în ultimii 30 de ani. Toate siturile arheologice în aer liber au fost închise, până vineri.
O dronă dotată cu o cameră termică a înregistrat peste Acropole şi piaţa Omonia din Atena, temperaturi de 55 de grade Celsius. Pentru a evita o pană de curent generală, autorităţile le-au cerut grecilor să nu facă uz excesiv de climatizare.