Modifica setarile cookie
Toate categoriile

California, devastată de incendii, mii de evacuați: ”Unele case au ars până la temelii”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pompierii americani istoviţi de lupta cu flăcările au în faţă o altă provocare. Un nou incendiu ia proporţii violent şi ameninţă două localităţi aflate la nord de San Francisco. 14.000 de locuitori şi-au lăsat casele la mila focului şi au fugit.

Autorităţile din California se tem că sezonul incendiilor de anul acesta va fi cel mai distrugător din ultimul deceniu.

Nu e nici măcar vârful sezonului incendiilor şi California e mistuită deja de 18 focare. Flăcări uriaşe au transformat cartiere întregi în scrum şi au devastat o suprafaţă de vegetaţia mai mare ca metropola Los Angeles.

Zeci de mii de oameni au primit ordine de evacuare. Unii dintre ei şi-au abandonat locuinţele în urmă cu o săptămână şi abia acum au primit permisiunea să se reîntoarcă la ce le-a mai rămas din case.

"Mă aştept ca dintr-un moment în altul să încep să plâng. E copleşitor. Locuim aici din 1989, sunt o groază de ani", spune un localnic.

Citește și
pompieri
Alertă în Iași. O clădire monument istoric a luat foc din cauza unor oameni ai străzii

După ce au trecut de şocul iniţial, locuitorii au găsit curajul să privească spre viitor.

"Ne bucurăm că nimeni din familie nu a păţit nimic. Putea fi mai grav. O să mergem mai departe", este de părere un alt localnic.

Un bărbat a ignorat ordinul de evacuare şi şi-a pus viaţa în pericol ca să-şi protejeze casa.

"Nu am putut stinge flăcările, dar am tot stropit înspre copaci, ca să ţin flăcările la distanţă. Unele case au ars de la acoperiş până la temelii, din cauza unei scântei, şi nu a fost nimeni să oprească focul", povestește bărbatul.

Violenţa focurilor de anul acesta nu e întâmplătoare. În California, sezonul incendiilor e cu 78 de zile mai lung decât în 1970, iar suprafaţa arsă e de două ori mai mare decât în urmă cu trei decenii. De vină sunt schimbările climatice, care alternează seceta cu inundaţii periculoase, dar şi faptul că tot mai mulţi americani s-au mutat în Califonia. Şi-au construit case în zone inaccesibile până acum şi s-au înconjurat de vegetaţie care se usucă şi alimentează focul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult