Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Incendii devastatoare în Europa. Canicula provoacă tot mai multe dezastre naturale

Your browser doesn't support HTML5 video.

Grecia nu scapă de calvarul incendiilor. Din cauza căldurii năucitoare, flăcările izbucnesc în tot mai multe locuri din sudul, estul și nordul teritoriului.  

Cu valuri de căldură timpurii și repetate, vara are deja un palmares devastator în materie de incendii de vegetație.

Cele mai grave incendii din Spania din ultimii 15 ani

Numai în Spania, acest sezon al focurilor este cel mai grav din ultimii 15 ani, cu 140.000 de hectare pârjolite până acum, de șapte ori mai mult decât media anulă.

Numărul focarelor importante înregistrate în Spania de la începutul anului este de 300, față de o medie de 82.

Pompierii luptă cu incendiile din Grecia

Pompierii greci și colegii lor europeni, inclusiv români, luptă cu flăcările pe mai multe fronturi.

Cele mai ample focare sunt în peninsula Peloponez, în insula Lesbos și în Evros, o regiune situată în nord-estul țării.

Citește și
Căldura provoacă incendii devastatoare în toată lumea. În SUA, fumul a urcat până deasupra norilor
Căldura provoacă incendii devastatoare în toată lumea. În SUA, fumul a urcat până deasupra norilor

Johann Goldammer, director al Global Fire Monitoring: „Incendiile care pârjolesc sudul Europei (Peninsula Iberică, Grecia, Balcanii și Orientul Apropiat) sunt atât de severe, încât mijloacele disponibile pentru stingerea lor nu mai sunt de-ajuns. Adică țările nu se mai descurcă singure. De aceea, țările europene se ajută unele pe altele”.

Pe insula Lesbos, incendiul izbucnit sâmbătă, care a dus la evacuarea a sute de turişti şi localnici, încă nu este total sub control.

De sâmbăta, în Grecia este alertă de caniculă pentru zece zile, fiind așteptate chiar 43 de grade. Riscul izbucnirii unor noi incendii se menține.

Experții atrag atenția autorităților că trebuie să gândească noi strategii pentru schimbările climatice, chiar daca sunt epuizate de eforturile punctuale de a stinge flacările.

Johann Goldammer, director al Global Fire Monitoring: „Cu un secol și jumătate în urmă, incendiile de vegetație nu aveau atâta materie primă. De aceea, pe atunci nu se înregistrau focuri atât de devastatoare. Peisajul s-a schimbat din cauza exodului rural. Tinerele generații au plecat din sate către orașe, iar satele au rămas cu populații vârstnice care nu mai pot cultiva pământul la fel ca înainte. Există specii de copaci în anumite părți ale lumii care se descurcă mai bine în aceste situații extreme. Ar trebui să analizăm speciile dezvoltate în anumite perioade ale evoluției în condiții de stres climatic”.

Temperaturi extreme și în Regatul Unit

Chiar dacă arsița din urmă cu o săptămână s-a retras și pompierii englezi au avut în ultimele 24 de ore mai multe intervenții decât de obicei, lângă Londra au fost cel puțin patru incendii de vegetație, unul în apropierea aeroportului Heathrow. Aterizarea avioanelor a fost îngreunată.

O pășune de mărimea a patru terenuri de fotbal a luat foc și la nord de capitala britanică.

Locuitorilor li s-a recomandat să amâne, pentru moment, petrecerile cu grătar și să adune gunoaiele din zonele cu vegetație pentru a preveni izbucnirea de noi focare pe fondul căldurii.

Bob Ward, director de politici și comunicații al Institutului de Cercetare Grantham privind Schimbările Climatice și Mediu: „Sunt unii care care susțin că e prea costisitoare reducerea gazelor cu efect de seră, provocate mai ales de folosirea combustibililor fosili. Dar vedem bine cu toții că a nu face nimic antrenează costuri colosale. Infrastructura este concepută pentru clima din trecut. La căldură excesivă, multe materiale se dilată. De pildă, șinele de tren, cablurile electrice, de aici tot felul de probleme. Toate astea trebuie înlocuite cu materiale care rezistă la temperaturi înalte. Costul va fi uriaș, dar nu avem de ales. Dacă nu ne adaptăm, calitatea vieții va scădea drastic”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult