Încă un semn că se apropie mult-așteptata contraofensivă a Ucrainei. Ce nu mai au voie să facă militarii și jurnaliștii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pe front, drumurile și tranșeele sunt încă desfundate și pline de noroi. Între timp, ucrainenii au lansat un atac cu drone asupra portului militar din Sevastopol, acolo unde este baza principală a Flotei Ruse a Mării Negre.
Imaginile surprinse de locuitorii din Sevastopol arată o explozie în portul militar, acolo unde sunt câteva dintre navele rusești lansatoare de rachete balistice. Autoritățile locale spun că nu s-au înregistrat pagube, deși imaginile indică altceva. Ucrainenii ar fi efectuat incursiunea cu drone aeriene, dar și marine.
Au apărut și primele imagini cu incursiunea ucraineană la est de râul Nipru, în regiunea Herson. Unități ale trupelor speciale au stabilit un cap de pod în zona ocupată de ruși și au rămas acolo cel puțin câteva zile.
Comandanții ucraineni au cerut jurnaliștilor și militarilor să nu mai publice imagini de pe front în perioada următoare, semn că se apropie momentul contraofensivei.
Condițiile de pe front sunt, însă, jalnice.
Eforturile rușilor se concentrează încă în regiunea Bahmut. În ultimele zile, pe front au ajuns unități de elită ținute până acum în rezervă, care au luat locul unor grupări de voluntari. Și numărul tunurilor grele a crescut.
Șeful grupării Wagner: „O să-i distrugem pe toți”Luptele sunt pe viață și pe moarte. După ce au apărut imagini în care militari ucraineni cuceresc niște tranșee ocupate de mercenari Wagner, șeful grupării paramilitare a ordonat trupelor sale să nu mai ia prizonieri.
Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner: „O să-i distrugem pe toți. Îi vom împușca pe toți cei care sunt pe câmpul de luptă”.
Ministerul francez de Externe își exprimă consternarea după remarcile ambasadorului chinez la Paris, în cadrul unui interviu acordat postului TF1.
Lu Shaye, ambasadorul Chinei în Franța: „Țările care au facut parte din URSS nu au statut efectiv în dreptul internaţional, întrucât nu există un acord internaţional pentru a concretiza statutul lor de ţări suverane”.
Iar legat anume de Peninsula Crimeea, un teritoriu ucrainean anexat de Moscova în 2014, diplomatul chinez a spus că apartenența acestuia depinde de unghiul din care privești: „Există istoria. Crimeea a fost la început parte a Rusiei. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei, pe vremea Uniunii Sovietice”.
Ministerul Francez de Externe a cerut Beijingului "să clarifice dacă aceste declaratii reflecta poziţia oficiala a Chinei". Cu tot cu Crimeea, Ucraina a fost recunoscută drept nou stat membru al Natiunilor Unite de către întreaga comunitate internaţională, inclusiv China, în 1991, la destramarea URSS, subliniază Parisul.