Modifica setarile cookie
Toate categoriile

În ciuda miliardelor de dolari în armament, Ucraina nu va fi pregătită să lanseze o contraofensivă până anul viitor

În ciuda miliardelor de dolari în arme suplimentare și asistență de securitate pe care NATO le-a anunțat săptămâna aceasta, oficialii aliați au spus că Ucraina nu va fi pregătită să lanseze o contraofensivă majoră, scrie New York Times.

Donațiile de rachete, vehicule de luptă, muniție și apărare aeriană din Statele Unite și țările europene vor dura săptămâni, dacă nu luni, pentru a ajunge în linia frontului.

Unele dintre armele nou promise nu au fost încă cumpărate sau construite.

Secretarul de stat Antony J. Blinken a declarat că avioanele de luptă F-16 mult așteptate vor fi livrate în Ucraina în această vară.

Dar chiar și atunci, ele ar putea fi folosite mai ales în mod defensiv, deoarece aliații au dezbătut în marginea summitului NATO de la Washington dacă avioanele de război ar putea zbura în spațiul aerian rusesc pentru a ataca.

„În multe ocazii, ați putut vedea că putem decide, dar, din păcate, nu putem livra eficient”, a declarat miercuri președintele Gitanas Nauseda al Lituaniei într-un scurt interviu.

„Este o mare dezamăgire pentru mine personal, pentru că ucrainenii se așteaptă ca acele mărfuri să vină, acest echipament militar va ajunge în Ucraina”.

Mulțumind aliaților pentru muniție, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus joi că „ne așteptăm ca acestea să fie livrate cât mai curând posibil, astfel încât să poată fi salvate cât mai multe vieți”.

Majoritatea angajamentelor față de Ucraina la summitul NATO au fost descrise ca angajamente pe termen lung pentru a contribui la asigurarea securității țării în următorul deceniu.

Acestea includ un nou centru de coordonare a armelor și instruirii condus de NATO, cu sediul în Germania, și donații pentru o infuzie de sprijin de 43 de miliarde de dolari din partea statelor alianței în 2025.

Un înalt oficial NATO a spus că sprijinul va pune Ucraina pe calea spre a putea respinge Rusia anul viitor, în timp ce Ucraina așteaptă sosirea mai multor arme occidentale și își mută mai multe trupe pe front.

Separat, un înalt oficial al apărării american a spus că ucrainenii vor rămâne în defensivă în următoarele șase luni, dar într-o agitație constantă pe câmpul de luptă, care în cele din urmă nu va reuși să câștige teren semnificativ.

Ambii oficiali au vorbit cu condiția să nu fie identificați în conformitate cu protocoalele alianței, informează New York Times.

Oficialii și analiștii americani spun că situația de pe câmpul de luptă s-a schimbat semnificativ în ultimele câteva săptămâni, deoarece ajutorul de aproximativ 61 de miliarde de dolari aprobat de Congres în mai începe să consolideze apărarea ucrainei.

Odată cu reaprovizionarea, Ucraina a încetinit progresele teritoriale ale Rusiei în Donețk în est și a oprit o contraofensivă rusă în apropiere de Harkov, în nord-est, spun oficialii.

Dar atacurile aeriene ruse de luni, care au ucis cel puțin 44 de persoane și au distrus un spital pentru copii din Kiev, în timp ce liderii NATO au început să se adune la Washington, au subliniat nevoia urgentă a Ucrainei de apărare antiaeriană. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult