Modifica setarile cookie
Toate categoriile

În Beirut, ca-n Evul Mediu. Libanezii au atacat ambasada Statelor Unite cu pietre aruncate cu praștia

Your browser doesn't support HTML5 video.

De parcă situația nu ar fi destul de rea, Beirutul a fost, miercuri, scena unor proteste violente care au vizat ambasada Statelor Unite.

De-a lungul multor ore, câteva sute de simpatizanți ai grupării teroriste Hezbollah au încercat să asedieze reprezentanța diplomatică. Abia la sfârșitul după amiezii, forțele de securitate libaneze au reușit să-i împrăștie pe protestatari.

Acesta este modul în care sute de libanezi stârniți de apelurile Hezbollah au ținut să marcheze vizita de solidaritate făcută de președintele Biden în Israel. Încă de miercuri dimineață au început să se strângă în fața ambasadei americane din Beirut, iar prezența forțelor de securitate nu a avut niciun efect de descurajare.

Imediat ce erau împrăștiați cu tunuri de apă, protestatarii reveneau cu elan sporit și escaladau gardurile reprezentanței diplomatice. S-au încăpățânat ore în șir să ia cu asalt complexul diplomatic, cu pietre și cocktailuri molotov.

Alex Rossi, jurnalist Sky News: "Încercăm să înaintăm puțin... Treceți cu vederea limbajul... Atmosfera este foarte încărcată aici. Să ne mutăm într-acolo, urmați-mă, vedeți oameni aruncând ori lansând pietre cu praștiile".

Citește și
Israel, soldati, razboi, armata
Armata israeliană anunţă că a ucis patru atacatori, într-o tentativă de infiltrare, la frontiera cu Libanul

În ajunul vizitei lui Joe Biden la Tel Aviv, gruparea șiita Hezbollah, controlată și finanțată de Iran, a lansat pentru miercuri un apel la o zi a furiei. Neîntarziat, membrii familiilor corpului diplomatic și personalul neesențial al ambasadei au fost evacuați către aeroport. De asemenea, Departamentul de Stat a emis un avertisment "nu călătoriți" din cauza situației imprevizibile de securitate.

Dezlănțuirea de furie a fost amplificată de știrile despre explozia devastatoare produsă, marți seara, în curtea unui spital din Gaza și soldată cu numeroase victime. Pentru simpatizanții Hezbollah n-au contat câtuși de puțin dezmințirile și dovezile prezentate de israelieni în sprijinul faptului că deflagrația a fost provocată de o rachetă defectă a Jihadului Islamic.

Pe de altă parte, în ultimele zece zile au fost înregistrate nenumărate incidente violente, cu victime de ambele părți, la granița de nord a Israelului. Hezbollah a provocat insitent armata israeliană prin atacuri ale artileriei și tentative de infiltrare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult