Impactul COVID-19 la nivel mondial. 99 de țări afectate, 107.000 de oameni infectați
Your browser doesn't support HTML5 video.
În Bulgaria vecină, numărul cazurilor depistate de infectare cu coronavirus a ajuns la 4.
Doi bărbați din Plevna și două femei din Gabrovo au ieșit pozitiv, după o campanie extinsă de testare, potrivit șefului Centrului Național pentru Boli Infecțioase.
Pe de altă parte, o femeie de 48 de ani, care a ajuns la Chișinău din Bologna, este primul caz confirmat cu coronavirus în Republica Moldova. Pacienta care este internată deja are, din nefericire, mai multe boli cronice.
În toată lumea, numărul cazurilor de infectare a trecut de 107.000, iar cel al deceselor, de 3.600. Există și o evidență a pacienților vindecați, peste 60.500. În China, situația evolulează tot mai bine, au fost raportate doar câteva zeci de cazuri noi în Wuhan, unde chiar a fost închis unul dintre spitalele abia construite pentru epidemia de coronavirus.
Ţările cele mai afectate după China sunt Coreea de Sud (7.313 cazuri, 48 decese), Iranul (6.566 cazuri, 194 decese), Italia (5.883 cazuri, 233 decese) şi Franţa (949 cazuri, 16 decese).
China, epicentrul epidemiei de COVID-19
În China s-au înregistrat 80.695 de cazuri, dintre care 3.097 de decese.
Oraşele din China relaxează treptat măsurile de carantină impuse în urmă cu mai bine de o lună.
Totodată, Beijingul a raportat şi două cazuri noi de infectare cu coronavirus "importate" din Italia şi din Spania, potrivit autorităţilor locale din domeniul sănătăţii, citate de Xinhua. Cei doi pacienţi au fost transferaţi la spitale din capitala Chinei pentru a primi tratament.
Xu Zhiyong, care a spus despre preşedintele chinez Xi Jinping că este complet în afara subiectului şi i-a cerut să demisioneze, a fost plasat sub "supraveghere într-un loc desemnat", potrivit surorii lui, care susţine că nimeni, nici măcar avocaţii lui, nu are dreptul să-l viziteze.
Acuzaţia de subminare a puterii de stat poate atrage o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare în China.
Au fost raportate cazuri de coronavirus în Bangladesh (3 cazuri duminică, dintre care două la persoane care s-au întors recent din Italia), Republica Moldova (un caz), Bulgaria (4 cazuri), Paraguay (un caz) şi Maldive (două cazuri, în rândul personalului unui hotel de lux situat pe o insulă aflată la 150 de kilometri distanţă de capitala Malé).
Ministrul Sănătăţii nipon a anunţat o creştere a capacităţilor de testare până la sfârşitul lunii. Numărul infecţiilor în Japonia a ajuns la 1.159, potrivit postului public NHK.
În schimb, Coreea de Nord a anunţat că a pus capăt carantinei impuse unui număr de peste 3.600 de persoane, în contextul în care autorităţile de la Phenian nu au anunţat niciun caz confirmat de coronavirus.
Preşedintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, urmează să declare urgenţă de sănătate publică după ce ţara a înregistrat primul caz de transmisie în rândul comunităţii.
În India, numărul total al infecţiilor a crescut la 39, după ce cinci persoane din cadrul aceleiaşi familii, originare din statul Kerala (sud), au fost testate pozitiv. Trei cazuri au fost detectate sâmbătă dimineaţa în regiunile Ladakh (nord) şi Tamil Nadu (sud).
S-a înregistrat şi primul deces din America Latină, un locuitor în vârstă de 64 de ani al capitalei Buenos Aires, pe fondul unor afecţiuni preexistente precum diabet, hipertensiune, bronşită cronică şi insuficienţă renală.
Situația din Statele Unite ale Americii
Numărul deceselor în SUA a crescut la 19 sâmbătă, două decese înregistrându-se în statul Washington. Mai bine de jumătate dintre toate statele americane au raportat cazuri de coronavirus.
Guvernatorul statului New York a decretat starea de urgenţă, fapt ce face posibilă accelerarea procedurilor de achiziţie de echipamente şi de angajare de personal.
Doi angajaţi federali care operau scanere de temperatură la Aeroportul Internaţional din Los Angeles au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus.
O înaltă oficialitate americană din domeniul sănătăţii, Anthony Fauci, a declarat duminica aceasta că indiciile răspândirii coronavirusului în rândul comunităţilor din SUA "nu sunt încurajatoare" şi a avertizat că americanii ar trebui să se gândească de două ori înainte de a participa la evenimente unde se adună mari mulţimi de oameni, în cazul în care tendinţa continuă.
Coronavirusul în Europa
În Europa, guvernul italian a impus duminică prin decret măsuri excepţionale de izolare, valabile până la 3 aprilie, pentru peste 15 milioane de italieni care locuiesc în nordul ţării.
Deplasările în cazul a cel puţin 15 milioane de italieni vor fi strict limitate la intrarea şi ieşirea din aceste regiuni şi în interiorul acestei zone.
În Franţa, 16 persoane au murit, a anunţat sâmbătă şeful serviciului de sănătate publică. Un al doilea membru al Adunării Naţionale (parlamentul) a fost dus la spital după ce a contractat virusul.
Şapte decese - patru bărbaţi şi trei femei - au fost confirmate duminică în Spania, ceea ce ridică la 17 bilanţul morţilor de coronavirus în această ţară unde se înregistrează deja 589 de cazuri, 60% dintre ele în Madrid şi în regiunile Ţara Bascilor şi La Rioja, ambele în nordul ţării.
Victimele aveau vârste cuprinse între 73 şi 92 de ani şi sufereau şi de alte afecţiuni. Trei dintre bărbaţi fuseseră internaţi în spitale din Madrid, unul într-o unitate din Zaragoza (Aragon, nord-est), în timp ce cele trei femei fuseseră toate internate în centre din Ţara Bascilor.
Numărul cazurilor confirmate în Germania a crescut cu peste 100 sâmbătă, ajungând la 795. La 29 februarie se înregistrau doar 66 de cazuri.
Încă două persoane infectate cu coronavirus în Ţările de Jos au murit, numărul persoanelor decedate ajungând astfel la trei, potrivit oficialităţilor din domeniul sanitar. Numărul total al infecţiilor în Ţările de Jos a crescut duminică la 265, în condiţiile în care sâmbătă se înregistraseră 188 de cazuri.
Un bărbat de circa 80 de ani a murit într-un spital din Sydney, devenind al treilea bolnav care a decedat în Australia, potrivit unor declaraţii făcute duminică de autorităţile locale.
194 de decese în Iran
În Orientul Mijlociu, Iranul a anunţat că 194 de persoane au murit din cauza coronavirusului şi 6.566 sunt în prezent infectate.
Ministerul Sănătăţii iranian a anunţat că doar duminică au murit 49 de persoane infectate cu noul coronavirus, cea mai mare creştere în 24 de ore a numărului de morţi în Iran, după anunţul oficial al primelor cazuri, la 19 februarie.
Totodată, Organizaţia pentru Aviaţie Civilă a anunţat duminică într-un comunicat că IranAir, compania aeriană a Republicii Islamice Iran, şi-a suspendat toate cursele cu destinaţia Europa.
Arabia Saudită a anunţat duminică punerea în carantină temporară a regiunii Qatif (est), cu majoritate şiită, unde s-au înregistrat în această zi 11 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, în marea majoritate a cazurilor la persoane revenite din Iran, a relatat AFP.
"În conformitate cu măsurile de precauţie recomandate de autorităţile sanitare competente, intrările şi ieşirile din regiunea Qatif sunt temporar suspendate", a declarat o sursă din interiorul Ministerului de Interne, citat de agenţia oficială SPA.
În Africa, Togo şi Camerun au confirmat primele cazuri de coronavirus vineri, numărul infecţiilor în Africa subsahariană ajungând astfel la cinci.
Preşedintele El Salvador, Nayib Bukele, a ordonat sâmbătă seara interzicerea intrării în ţară a persoanelor care sosesc din Germania şi din Franţa. Anterior, Bukele a ordonat interzicerea intrării în ţară a persoanelor care veneau din China, Coreea de Sud, Italia şi Iran.
Thailanda, apoi Malaezia au refuzat să permită accesul unui vas de croazieră cu 2.000 de persoane la bord, între care zeci de italieni, de teama coronavirusului.
În Egipt, pasagerii şi membrii echipajului unui vas de croazieră au fost debarcaţi la Luxor, în sudul ţării, după ce la bord s-au înregistrat 45 de cazuri de coronavirus.
Sursa: Agerpres
Dată publicare: 08-03-2020 16:22