Imaginile dureroase provocate de război. Cadavre calcinate şi clădiri distruse în estul Ucrainei
Galerie foto
"Ţară de rahat", striga o femeie în faţa cadavrului unui bărbat ucis într-un bombardament asupra unui cartier rezidenţial din Ciuhuiv, în estul Ucrainei.
Aproape de mort, fiul său în lacrimi, de circa 30 de ani, stă doborât. "I-am spus să plece", repetă el, lângă rămăşiţele de la o maşină Lada veche.
Craterul produs de rachetă, larg de 4-5 metri, este situat între două imobile de cinci etaje distruse complet, în timp ce pompierii încercau să stingă ultimele incendii.
Alte câteva imobile aflate mai departe de impact au fost de asemenea grav avariate.
În acest oraş situat la 30 de km de Harkov, a doua metropolă din Ucraina, bombardamentele ruse au răsunat o parte din noapte.
Poliţia nu a putut să ofere un bilanţ deocamdată, însă la primele ore ale dimineţii pagubele erau considerabile. Un nor gros de fum negru era vizibil din depărtare, iar patru imobile au fost serios avariate.
Serghei, un bărbat de 67 de ani, încearcă să îşi acopere ferestrele cu o masă ale cărei picioare ies în afară, la parterul locuinţei sale.
Bărbatul are câteva contuzii. "Voi rămâne aici. Fiica mea este la Kiev şi acolo este la fel", a spus el, în contextul în care joi au fost auzite explozii în principalele oraşe din Ucraina.
În opinia sa, racheta viza aerodromul militar din apropiere. "El făcea parte dintre ţintele pe care Putin le-a menţionat. Nu sunt nici măcar surprins", a adăugat el.
Armata rusă a afirmat joi că a distrus sistemele de apărare antiaeriană şi că a scos din funcţiune bazele aeriene din Ucraina, fără a oferi mai multe detalii.
Însă ameninţarea nu a venit doar din aer.
Joi a început şi o invazie terestră, extrem de temută, conform serviciilor de frontieră ucrainene, în special prin est şi prin regiunea separatistă Lugansk.
Printre ucrainenii din regiune, pregătiţi de opt ani de conflictul armat cu rebelii separatişti proruşi, în acest scenariu catastrofal, fiecare spune că ştie ce are de făcut.
"Dacă vor continua să ne bombardeze, voi găsi arme şi îmi voi apăra patria. Nu contează că am 62 de ani", ameninţă Vladimir Levaşov, locuitor din Ciuhuiv.
"Şi, totuşi, sunt rus. Însă dacă ne uităm în istorie, dacă citim cărţi, vedem că acum 300 sau 400 de ani era acelaşi lucru. Ruşii sunt jupuitori!", a spus el.
Pe principalele şosele din est, armata ucraineană era peste tot. Între Kramatorsk şi Harkov, era oprită o coloană de vehicule cu drapelul albastru-galben.
La 300 de kilometri distanţă, la Mariupol, principalul port din estul ţării, explozii puternice au zguduit oraşul, care a fost relativ ferit în ultimele săptămâni.
În acest sector, primele evacuări au început, în special din oraşele mici Zoloti şi Gorski. "Îi ducem pe oameni la cea mai apropiată gară", spune Alexei Babcenko, purtător de cuvânt al apărării civile.
Însă mai parte, în oraşul Novotocikovka, aceste evacuări sunt acum imposibile. La câteva ore de la începutul ofensivei, tirurile de artilerie ruse sunt deja prea puternice, iar comunicaţiile, complicate.
"Ofensiva este în derulare pe toată linia de demarcaţie din regiunile Lugansk şi Doneţk", a declarat Babcenko. "Luptele se desfăşoară peste tot", a spus el.
"Nu putem primi încă informaţii despre victime, deoarece nu există comunicare în această zonă", a adăugat el.