Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Imagini spectaculoase, filmate din dronă. VIDEO: cum arată acum catedrala Notre Dame

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un accident nefericit pare să fi fost la originea incendiului care a devastat catedrala Notre Dame de la Paris. Autorităţile cercetează toate ipotezele, dar nimic nu sprijină varianta unei mâini criminale.

Între timp, apar imagini tulburătoare de la intervenţia eroică a pompierilor din interiorul bijuteriei gotice, despre care nu se ştia dacă nu cumva riscă să se prăbuşească.

VIDEO: Imagini filmate din dronă, după incendiu 

Tot pompierii au salvat cele mai preţioase artefacte din catedrală, printre care şi coroana de spini care ar fi fost purtată de Mântuitor la răstignire. În timp ce o lume întreagă asista neputincioasă si privea cum flăcările înghițeau acoperișul catedralei Notre-Dame, pompierii duceau o luptă disperată pentru salvarea bjuteriei gotice.

Nu doar în exterior, de la zeci de metri înăltime, ci și în interior, unde cădeau scântei și bucăți întregi din fleșa înghițită de foc.

Citește și
Incendiul de la Notre Dame. Cocoșul din vârful turlei centrale a fost găsit intact
Incendiul de la Notre Dame. Cocoșul din vârful turlei centrale a fost găsit intact. FOTO

Imaginile din timpul operatiunii, filmate chiar de pompieri, sunt impresionante.

Laurent Nunez, ministru de interne adjunct: "Au luptat cu flăcările cu mult curaj şi hotărâre, şi din exterior şi, insist din nou, şi dinăuntru, cu riscul vieţii lor, ceea ce a permis salvarea clădirii."

După o primă evaluare, veștile sunt bune, dar nu se poate spune că riscurile au fost îndepărtate în totalitate.

Laurent Nunez, ministru de interne adjunct: "În mare, structura rezistă, dar au fost identificate câteva vulnerabilităţi, mai ales la nivelul boltei, adică a plafonului, şi a unui pinion a transeptului nordic, care trebuie asigurat."

Riscurile sunt considerate suficient de serioase încât autoritătile să ordone evacuarea a cinci clădiri de locuințe din apropiere.

Christophe Castaner, ministru de interne: "Încă există riscuri cu privire la structură, aceasta e supravegheată în permanenţă, pentru că încă se poate deplasa. Va trebui să aşteptăm 48 de ore pentru ca serviciile noastre să poată interveni şi să evacueze toate operele care trebuie evacuate."

50 de anchetatori trebuie să descopere cauzele exacte ale producerii incendiului

Între timp, o echipă formată din 50 de anchetatori are sarcina de a afla cauzele precise ale acestui incendiu devastator.

Ce se știe deja este că prima alarmă de incendiu s-a declansat la ora locală 18:20, dar, in urma verificarilor, nu s-a descoperit nimic. 25 de minute mai târziu a venit o a doua alarmă, iar atunci s-a constatat incendiul la baza fleșei centrale.

Focul s-a extins rapid și a cuprins întregul acoperiș, adică o suprafată de aproape 1000 de metri pătrati.

Doug Stern, purtător de cuvânt al Asociației Internaționale a Pompierilor: "Pompierii au făcut eforturi supraomeneşti pentru ca ceea ce era o situaţie tragică să nu se transforme într-una catastrofală, salvând clopotniţele şi, din câte se pare, cea mai mare parte a structurii catedralei. Şi au salvat şi multe dintre artefactele dinăuntru."

După 4 ore, pompierii au anuntat că vor reuși să salveze catedrala de la distrugerea totală și doar după alte cinci ore au putut spune că focul este sub control. Și, abia a doua zi, la ora locala 10, au declarat oficial incendiul stins.

Cosmin Savu, corespondent PRO TV: "În acest moment, pompierii şi experţii evaluează pagubele produse de acest incendiu. În acest timp, oamenii sunt consternaţi aici pe chei, nu înţeleg ce s-a întâmplat cu catedrala Notre-Dame."

Marți seara, sute de oameni s-au adunat, cât li s-a permis de aproape de catedrală, la capătul unui marș prin centrul Parisului, însoțit de imnuri religioase.

Vedeți mai multe imagini în GALERIA FOTO de mai jos!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult