Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Imagini sfâșietoare. Mii de sirieni au fugit din enclava controlată de rebeli. VIDEO

Mii de sirieni au fost evacuați din Ghouta de Est printr-un coridor organizat de armata lui Bashar al-Assad. Forțele siriene, sprijinite de Rusia, au atacat puternic enclava unde grupuri islamiste opun rezistență.

Cel puţin zece civili au fost ucişi, în noaptea de joi spre vineri, în raiduri aeriene împotriva enclavei Ghouta de Est, fieful rebelilor vizat de aproape o lună de o ofensivă distrugătoare a regimului sirian, a declarat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Aproape 20.000 de civili sirieni au fugit din zonele controlate de rebeli joi potrivit OSDO. Agenția de presă  finanțată de Kremlin a transmis live evacuarea civililor prin coridorul umanitar.

Citește și
bombardament al aviatiei turce
Turcia a lansat raiduri aeriene împotriva kurzilor din nordul Irakului

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a acuzat vineri Occidentul că încearcă ”să păstreze potenţialul militar al teroriştilor” în Siria.

“Vedem la unii dintre parteneri occidentali dorinţa de a împiedica lovituri asupra teroriştilor şi a le păstra potenţialul militar”, a declarat Lavrov după discuţiile cu omologii turc şi iranian cu privire la Siria.

Ministrul rus s-a referit în special la Frontul Al-Nusra, fosta ramura siriană a Al Qaida, care joacă - potrivit lui - “rolul de provocator în scenariile actorilor scenei geopolitice occidentale”.

Rusia şi Iranul, aliaţi ai regimului de la Damasc, precum şi Turcia, care îi sprijină pe rebeli, s-au reunit vineri în capitala kazahă pentru a evoca situaţia din Siria, în special criza umanitară din Ghouta orientală, bastion al rebelilor pe care forţele guvernamentale siriene încearcă să-l cucerească de o lună printr-o ofensivă sângeroasă.

Într-un comunicat final la încheierea reuniunii trilaterale Rusia-Iran-Turcia la Astana (Kazahstan), cele trei ţări au promis să continue “lichidarea Frontului Al-Nusra şi a altor grupări asociate Al Qaida”.

La discuţiile de la Astana, organizate începând cu ianuarie 2017, participă şi reprezentanţi ai Damascului şi o delegaţie rebelă, dar nu Washingtonul.

Reuniunea ministerială de vineri s-a desfăşurat fără observatori şi în absenţa părţilor siriene, fiind destinată să pregătească summitul preşedinţilor celor trei ţări mediatoare la 4 aprilie la Istanbul.

Forţele regimului sirian, sprijinite de Rusia, au lansat la 18 februarie o ofensivă de o rară intensitate împotriva ultimului fief rebel de la porţile Damascului. Trupele guvernamentale au reuşit să recucerească peste 70% din enclavă, iar teritoriile aflate încă în mâinile rebelilor au fost divizate în trei sectoare izolate, a explicat OSDO, care dispune de o vastă reţea de informatori pe teren.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult