„De ce trebuie să fie așa?”. Cea mai neagră zi din istoria Israelului: sute de oameni au murit în atacurile sângeroase
Your browser doesn't support HTML5 video.
Palestinienii au atacat mai multe baze militare și au ocupat așezări din apropierea Fâșiei Gaza, unde au declanșat o baie de sânge. Armata israeliană i-a scos cu greu din pozițiile ocupate.
Brigăzile al Qassam, brațul armat al grupării Hamas, au declanșat atacul asupra mai multor puncte întărite ale armatei israeliene sâmbătă, la ora 6.30. În aceste imagini, câteva zeci de militanți atacă baza de la Erez, aflată pe linia de graniță cu Fâșia Gaza.
Sub acoperirea unui baraj de rachete, militanții Hamas au atacat simultan mai multe orașe israeliene și le-au ocupat, pentru prima oară de la formarea statului. Unii dintre ei au forțat zidurile de metal cu buldozerele. Alții au folosit parapante ca să treacă peste gardurile de la graniță.
Camionete pline de bărbați înarmați au blocat străzile, iar indivizii au deschis focul asupra trecătorilor. Atacul a durat ore în șir, de-a lungul întregii frontiere care separă Gaza de Israel.
Kobi Shabtai, șeful poliției israeliene: „Atacuri în masă în zona din apropierea Fâșiei Gaza, 21 de zone active în sudul teritoriului. Instrucțiunile pentru rezidenți, chiar acum, să rămână în case, cu ușile încuiate”.
Sute de civili, în special femei și copii, au fost răpiți și duși în Gaza, unde au fost plimbați pe străzi în uralele localnicilor. Militanții speră să-i folosească mai târziu ca ostatici și monedă de schimb în negocierile cu Israelul.
Femeie: „Eram la o petrecere, și teroriștii au început să sosească. Am fugit cu toții. Se trăgeau focuri de armă pe deasupra capetelor noastre. Cred că eram sute de oameni, mulți în spatele și în fața mea, care fugeam”.
Sunt și sute de persoane dispărute de la un festival care avea loc în apropierea frontierei cu Gaza. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu tineri fugind prin deșert, urmăriți de palestinieni care deschid focul fără discriminare. Cel puțin o tânără, venită din Germania să susțină chiar cauza palestiniană, a fost ucisă de Hamas.
Panica a cuprins toată țara. 56 de români, însoțiți de un preot, erau în pelerinaj la Betleem atunci când s-a dat alarma.
Valeriu Mircea Vana, preot: „În jurul orei 11 am fost informați de către agenția de aici cu servicii locale din Israel să ne deplasăm la hotel și să ne adăpostim că este periculos. Ne-am speriat cu toții. Există o stare de panică, de spaimă”.
George, soția, fiica și părinții săi, locuiesc în Bat Yam, foarte aproape de Tel Aviv. Au petrecut aproape toată ziua de sâmbătă în buncăr.
George: „Am mai trecut prin foarte multe războaie de când sunt aici, dar ca acesta nu a fost niciodată. E foarte mare panica. Am o fetiță, e foarte speriată de câte ori începe alarma, începe să plângă pentru că nu știe ce se întâmplă. Îmi tot spune „tati, de ce e așa? / De ce trebuie să fie așa?. Au început să ia ostatici și asta ne face să intrăm în panică. Nu cred că va fi bine”.
A fost cea mai neagră zi din istoria recentă a Israelului. Sute de oameni, militari și civili, și-au pierdut viața. Printre victime se numără și comandantul Brigăzii Nahal, ucis de un terorist palestinian. Și cel puțin 20 de polițiști au fost executați în secția de poliție din orașul Sderot.
De altfel, palestinienii au reușit să dea câteva lovituri dure armatei israeliene, care a pierdut în primele ore mai multe transportoare blindate și vehicule de teren, dar și șase tancuri Merkava, considerate printre cele mai performante din lume.
Operațiunea de amploare a luat prin surprindere armata și sofisticata rețea de informații israeliană, extinsă în Orientul Mijlociu. Premierul israelian Netanyahu a făcut primele declarații în jurul prânzului.
Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului: „Dușmanul va plăti un preț cum nu se așteaptă. Suntem în război și vom câștiga”.
Câteva ore mai târziu, a fost lansată operațiunea Săbii de Fier, care viza eliminarea militanților de pe teritoriul israelian. Orașele ocupate de palestinieni au fost eliberate stradă cu stradă, dar, în câteva locuri, luptele au durat până târziu în noapte. În paralel, aviația a început să bombardeze masiv ținte din Gaza, și mai multe clădiri au fost făcute una cu pământul.
Mii de rezerviști au răspuns apelului lansat de ministerul israelian al Apărării și s-au îndreptat spre punctele de mobilizare. În total, Israelul are de gând să cheme sub arme 150.000 de militari.