Igor Dodon a anulat decretele lui Pavel Filip: ”Au fost semnate contrar Constituţiei”
Anunţul a fost făcut după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocată în dimineaţa zilei de marţi, într-o nouă componenţă.
„Aceste decrete au fost semnate contrar Constituţiei, or, data alegerilor se stabileşte după ce au fost consultate fracţiunile parlamentare. În primul rând, Filip nu poate să fie preşedinte, în al doilea rând, el nu s-a consultat cu nimeni”, a declarat Igor Dodon.
Membrii CCS au cerut Procuraturii Generale şi Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) să prezinte în regim de urgenţă raportul Kroll 2 (de la consorţiul Kroll, care anchetează asupra aşa-zisului Furt al Miliardului din bănci ale RMoldova. Furtul Miliardului este numele dat de presă unor mişcări financiare prin care în perioada 2012-2014 din Banca de Economii (BEM), Banca Socială şi Unibank din Republica Moldova a fost transferată o sumă de circa 13,3 miliarde de lei moldoveneşti, pe atunci echivalentul unui miliard de dolari americani - n.r.). După şedinţă, Igor Dodon a declarat presei că guvernul, parlamentul şi Comisia de investigare a fraudelor bancare vor solicita direct de la compania internaţională Kroll detalii despre investigaţiile făcute.
Membrii CSS au mai solicitat BNM şi Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor să informeze zilnic Consiliul despre toate fluxurile de mijloace financiare care ies din Republica Moldova. Ei susţin că ar avea informaţii despre tentative de scoatere a unor sume importante din ţară.
La aceeaşi şedinţă, membrii CSS au calificat ultimele decizii ale Curţii Constituţionale drept arbitrare şi au acuzat că ele "atentează asupra securităţii naţionale'.
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis la 9 iunie suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon, întrucât a refuzat să dizolve parlamentul rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, în condiţiile în care legislativul nu a reuşit să formeze în termen de trei luni o coaliţie majoritară care să susţină un nou guvern, iar Pavel Filip, în calitate de premier cu mandatul expirat, a fost desemnat 'preşedinte interimar'.
Pavel Filip a anunţat duminică dizolvarea parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, după ce Partidul Socialist şi blocul ACUM - care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101- au creat o coaliţie şi au învestit un nou guvern, la conducerea căruia a fost numită şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Noul guvern a fost invalidat de Curtea Constituţională, care, potrivit unor observatori şi presei de la Chişinău, este aservită controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: Republica Moldova , alegeri anticipate , igor dodon
Dată publicare: 11-06-2019 08:32