Hezbollah acuză Israelul de „agresiune criminală” după explozia pagerelor. Printre morți se numără și o fetiță de 8 ani
Your browser doesn't support HTML5 video.
Alte cel puțin 3.000 de persoane au fost rănite, iar o parte sunt în stare critică. Între timp, gruparea șiită a acuzat Israelul pentru acest atac extrem de bine calculat. Hezbollah a avertizat că vinovații își vor primi pedeapsa.
Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional! Spitalele din Liban au fost copleșite de valul de răniți aduși de-a valma de ambulanțe, mașini civile, ori pe motociclete. Cei mai mulți aveau răni în zona mâinilor, feței și a abdomenului. În lipsa unor paturi libere, victimele au primit primul ajutor pe jos. Camere de supraveghere par să surprindă momentul în care exploziile suspecte au loc în piețe, la casa de marcat a unui magazin sau pe stradă. Inclusiv dormitorul unei familii a fost distrus. În scurt timp, a ieșit la iveală că deflagrațiile, care au avut loc peste tot în Liban, dar mai ales în suburbiile din sudul Beirutului, au fost provocate de pagerele pe care militanții Hezbollah le folosesc pentru a comunica. Firas Abiad, ministrul libanez al Sănătății: „La ora 3:30 după-amiază, numeroși răniți au început să ajungă la spitale. Acești oameni au suferit răni în momentul în care pagerele pe care le aveau la ei au explodat.”
Printre victime se află și ambasadorul Iranului în Liban. Oficialul are răni superficiale, a anunțat soția lui, citată de presa de la Teheran. Alți doi oficiali iranieni ai instituției au ajuns la spital pentru îngrijiri. Incidentul a adus în atenție vulnerabilitatea unor dispozitive care în Occident au fost demult date uitării. Militanții Hezbollah folosesc aceste aparate pentru a comunica, în detrimentul telefoanelor mobile considerate vulnerabile în acțiuni de spionaj. Potrivit unui responsabil al grupării șiite, citat de publicația Wall Street Journal, luptătorii organizației ar fi primit recent un lot nou de pagere. Acestea ar fi fost infectate cu un virus, care a făcut ca bateria să se supraîncălzească și să explodeze. De altfel, circulă mărturii legate de faptul că aparatele ar fi început să degaje căldură înainte de a sări în aer. Alți experți vorbesc despre posibilitatea ca dispozitivele să se fi supraîncălzit după ce au primit un număr enorm de mesaje. În cele din urmă, o a treia ipoteză este că lotul de pagere noi a fost interceptat pe drumul de la furnizor la cumpărător. Iar în fiecare aparat a fost introdusă o cantitate mică - între 10 și 20 de grame - de explozibil. Între timp, Hezbollah a acuzat Israelul pentru atacul descris drept „o agresiune criminală”. Gruparea șiită a anunțat că dușmanii își vor primi „pedeapsa meritată”, fie că se așteaptă sau nu. De aproape 11 luni, de la izbucnirea conflictului din Fâșia Gaza, Israel și Hezbollah, aliatul Hamas, se atacă reciproc cu rachete. Comentatorilor nu le-a scăpat un detaliu: în ziua exploziilor din Liban, cabinetul de securitate de la Tel Aviv a anunțat că războiul are un nou scop: reîntoarcerea la casele lor a celor 60 de mii de israelieni care au fugit din nordul țării din cauza rachetelor lansate de gruparea șiită.