Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Hezbollah a lansat peste 100 de rachete spre Haifa. Expert: „S-a pregătit mult timp pentru acest război cu Israelul”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Din Liban, Hezbollah a lansat marți peste 100 de rachete spre Haifa. Asta după ce armata israeliană și-a estins operațiunile terestre în Libanul de sud, unde susține că a preluat controlul unui centru de comandă și luptă al inamicului.

Cel care ar fi trebuit să fie noul lider suprem al Hezbollah a fost, probabil, ucis luna trecută, într-un bombardament, a declarat ministrul israelian al Apărării. Dar conducătorul interimar l-a sfidat pe premierului Netanyahu.

Odată cu mobilizarea celei de-a patra divizii de rezerviști, Israelul a anunțat că trupele sale terestre au început operațiuni în sud-vestul Libanului. Este cea mai clară indicație că operațiunile terestre se extind spre coasta Mediteranei. În paralel, raidurile aviației au vizat ținte Hezbollah de la periferiile Beirutului, dar și noi depozite de armament și muniții ale grupării șiite pro-iraniene, din partea de sud a Libanului. Baraa Shiban, expert Orientul Mijlociu: „Acolo Hezbollah și-a consolidat pozițiile ani la rând, a construit o rețea vastă de tuneluri, s-a pregătit mult timp pentru acest război cu Israelul.” În declarația difuzată la ceremonia de comemorare organizată luni seară la Ofakim, oraș situat în sudul Israelului, nu departe de comunitățile decimate anul trecut de Hamas, premierul Netayahu și-a declarat determinarea de a continua războiul pe multiple fronturi.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Atât timp cât inamicul amenință existența și pacea țării noastre, vom continua să luptăm. Atât timp cât avem ostatici în Gaza, vom continua să luptăm. Atât timp cât cetățenii noștri nu se pot întoarce în siguranță în casele lor, vom continua să luptăm până când vom căștiga.” Și totuși, Hezbollah a tras mai mult de 100 de rachete spre orașele Haifa și Ktayot din nordul Israelului, dar, potrivit armatei, cele mai multe au fost interceptate. Asta după ce ieri aproape 200 de rachete - lansate de teroristi dinspre Fasia Gaza, Liban ori Yemen - i-au trimis pe israelieni in adaposturi. Atacurile au perturbat si ceremoniile de comemorare a victimelor masacrului din 7 octombrie. Incluisv la Tel Aviv. Sfidător, cel care este lider în exercițiu al Hezbollah i-a transmis un mesaj premierului israelian. Naim Kassem, liderul în exercițiu al Hezbollah: „Netanyahu spune că vrea revenirea coloniștilor (la casele lor din nord), noi îi spunem că numărul persoanelor strămutate se va dubla, va fi mai mult decât dublu.” Pe de altă parte, Teheranul avertizează.... Abbas Araghchi, ministrul iranian de Externe:„Orice atac asupra infrastructurii Iranului va fi întâmpinat cu represalii mai puternice.” Israelul nu ar urma să lovească siturile nucleare din Iran ca răspuns la atacul cu valuri de rachete balistice iraniene de acum o săptămâna- relatează New York Times, citând surse anonime. Potrivit acestor oficiali, Israelul se va concentra, în schimb, pe baze militare, sedii ale serviciilor de informații sau ținte din conducerea iraniană. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult