Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Hezbollah a găsit un punct slab în apărarea Israelului. SUA trimit de urgență o armă letală

Your browser doesn't support HTML5 video.

Armata israeliană investighează modul în care o dronă lansată de Hezbollah a reușit să păcălească apărarea antiaeriană lovind o bază militară din centrul țării.

Cel puțin patru soldați au murit. Alți 60 au fost răniți. Este cel mai grav atac pe teritoriul Israelului, de la masacrul comis de Hamas, pe 7 octombrie 2023. Salvele neîncetate de rachete și drone lansate de teroriști împotriva orașele israeliene pun o presiune imensă,pe sisteme de interceptare. În acest context, americanii trimit în Israel o baterie antiaeriană cu tot cu militari.

Nic Robertson, corespondent CNN: „Atacul a avut loc în Biniamina, la aproximativ 50 de kilometri de Tel Aviv, în centrul Israelului. Localitatea se află la 64 de kilometri de granița cu Libanul”.

Hezbollah a revendicat atacul cu drone Sayyad 107, care au vizat o bază de antrenament a infanteriei israeliene. Din motive încă neclare, nu s-au activat sirenele de alertă care i-ar fi trimis pe oameni în adăposturi. Impactul uneia drintre drone s-a produs în zona cantinei, la ora cinei, când sala era plină de soldați. Patru soldați, toți în vârstă de 19 ani, au murit pe loc.

Zeci de răniți au fost transportați de urgență la mai multe spitale din Israel.

Citește și
razboi
Israel intensifică războiul cu teroriștii pe două fronturi: cu Hezbollah în Liban și Hamas în Gaza. Ce s-a descoperit

Mohammad Afif, purtătorul de cuvânt principal al Hezbollah: „Aceste lovituri din Tel Aviv, Haifa, Akko, Naharia ori Tzfat sunt doar începutul. Mă adresez inamicului: încă n-ați văzut nimic!”.

SUA înarmează Israelul

Cu doar câteva ore înainte de atacul de duminică seară, Pentagonul anunţase că va trimite Israelului un nou sistem de apărare aeriană, pentru a-i consolida capacitățile.

Reporter: De ce ați decis să trimiteți sistemul de apărare antirachetă THAAD în Israel?

Joe Biden, președintele SUA: Pentru a apăra Israelul.

Ei bine, nu doar că Statele Unite vor desfășura în Israel baterii antiaeriene THAAD, dar de data aceasta le va și opera. Israelul are deja un astfel de sistem de apărare, dar în premieră acum bateriile THAAD vor fi operate de circa 100 de soldați americani care vor fi dislocați în regiune.

Sistemul antirachetă THAAD adică Terminal High Altitude Air Defense, are rolul principal de a intercepta și distruge rachetele balistice cu rază scurtă, medie și intermediară de acțiune, în faza finală a traiectoriei acestora.

Funcționează prin utilizarea rachetelor interceptoare care lovesc și distrug rachetele inamice prin forța impactului, fără a folosi explozibil. Aceasta este cunoscută ca "hit-to-kill" și este foarte eficientă împotriva amenințărilor balistice. Analiștii cred că desfășurarea bateriei americane era necesară pentru că faimosul sistem multi-stratificat de apărare antiaeriană al Israelului este suprasolicitat din cauza atacurilor necontenite, care nu vizează doar nordul, ci și centrul țării. În plus, experții spun că este o nouă etapă în escaladarea tensiunilor cu Teheranul.

Între timp, trupele israeliene continuă să scoată la lumină infrastructura teroristă pregatită de Hezbollah în sudul Libanului. Unele tuneluri aveau intrarea la câțiva metri de postul de observație al forței ONU însărcinate cu monitorizarea frontierei libanezo-israeliene.

Într-unul dintre tuneluri, israelienii au găsit un combatant Hezbollah, lăsat probabil în urma de camarazii lui. În imaginile difuzate de armată, îl vedem ieșind din tunel purtând doar lenjerie intimă. I se ceruse să se dezbrace ca să demonstreze că nu are asupra lui un dispozitiv exploziv. Teroristul capturat a fost transferat în Israel pentru interogatorii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult