Hamas a eliberat primii ostatici după atacul sângeros asupra Israelului. Motivul invocat
Galerie foto
UPDATE - Familia mamei şi fiicei pe care Hamas le-au eliberat din captivitate a fost contactată de autorităţile israeliene şi informată că cele două sunt în drum spre casă, oferindu-i-se o actualizare cu privire la situaţia lor, transmite Channel 12.
UPDATE - Este vorba despre două femeie, mamă şi fiică. Ele au fost predate Crucii Roşii şi sunt "pe cale să plece", a declarat pentru CNN o sursă apropiată negocierilor. Femeile au fost eliberate din "motive umanitare", deoarece mama are o stare de sănătate precară, a precizat aceeaşi sursă.
Nu este clar dacă ele vor părăsi Gaza spre Egipt sau spre Israel, arată CNN.
"Ca răspuns la eforturile Qatarului, Brigăzile Al-Qassam au eliberat doi cetăţeni americani (o mamă şi fiica ei) din motive umanitare şi pentru a dovedi poporului american şi lumii că afirmaţiile făcute de Biden şi de administraţia sa fascistă sunt false şi nefondate", a declarat purtătorul de cuvânt al Hamas, Abu Obaida, într-un comunicat.
Casa Albă nu a făcut niciun comentariu. Nici Biroul premierului israelian nu a comentat, menţionează CNN, citată de News.ro.
Știrea inițială
Cei doi cetățeni americani, o mamă și fiica ei, au fost eliberați pentru a "dovedi" poporului american și lumii că acuzațiile aduse de președintele Joe Biden și de "administrația sa fascistă" sunt "false" și "nefondate", a declarat purtătorul de cuvânt într-o postare pe Telegram.
Se estimează că aproximativ 200 de persoane ar fi fost luate ostatice de Hamas în Fâșia Gaza în timpul atacului sângeros de pe teritorul israelian, la 7 octombrie. Israelul a precizat anterior că eradicarea Hamas este "prima" și "ultima" prioritate, precizează agenția de presă Baha.
Eliberarea ostaticilor arată o urmă de diplomațiePotrivit Al Jazeera, brigăzile Al-Qassam au eliberat cei doi doi cetățeni americani „ca răspuns la eforturile Qatarului”.
Marwan Bishara, analist politic al Al Jazeera, a declarat că această mișcare arată că diplomația încă mai poate juca un rol în dezamorsarea războiului.
"Nu sunt tocmai optimist, dar am speranța că da, diplomația are un rol. Hamas trebuie, trebuie, să elibereze toți civilii captivi. Nu există nicio justificare pentru a-i reține”, a spus analistul.
"Dar, în mod clar, Hamas ar putea avea un calcul diferit, iar acum analizez că are impresia că, pe măsură ce presiunea crește, Hamas ar putea începe să elibereze toată această presiune prin eliberarea unora dintre captivi într-un mod fragmentat, ceea ce înseamnă că nu îi va elibera pe toți odată, ci își va lua timp pentru a dezamorsa situația și a permite mai multă diplomație să își joace rolul în regiune", a declarat Bishara.
"Acest lucru ar putea deschide calea pentru o anumită consolidare a ideii că diplomația este astăzi foarte necesară", a conchis el.
Sursa: Baha, Al Jazeera, News.ro
Dată publicare: 20-10-2023 20:15