Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Hackerii din Coreea de Nord au ”spart” baza producătorilor de echipamente cu cipuri din Coreea de Sud, afirmă Seulul

Hackerii nord-coreeni au pătruns online în sediul producătorilor sud-coreeni de echipamente cu cipuri, potrivit agenției de securitate a Coreei de Sud.

Regimul nord-coreean de la Phenian încearcă să fabrice semiconductori pentru programele sale de armament, susține Serviciul Național de Informații (NIS), citat de BBC News.

Acest lucru vine la o lună după ce președintele Yoon Suk Yeol a avertizat că Coreea de Nord ar putea organiza provocări precum atacuri cibernetice, pentru a interfera cu viitoarele alegeri.

În 2023, Coreea de Nord a spart e-mailurile unui consilier al președintelui Yoon.

"Credem că este posibil ca Coreea de Nord să se pregătească să își producă propriile semiconductori în fața dificultăților de procurare a acestora, din cauza sancțiunilor", a declarat NIS într-un comunicat.

Citește și
racheta ucraina
Ce s-a descoperit în resturile unei rachete de fabricație nord-coreeană găsite în Ucraina

Acesta a adăugat că eforturile Phenianului ar putea fi determinate de nevoia de cipuri pentru programele sale de armament, inclusiv sateliți și rachete.

NIS consideră că Coreea de Nord a pătruns în decembrie și februarie în serverele a două companii producătoare de echipamente cu cipuri, furând proiecte de produse și fotografii ale instalațiilor acestora.

De asemenea, a avertizat și alte companii din industria producătoare de cipuri să ia măsuri de precauție împotriva atacurilor cibernetice.

Cu toate acestea, agenția de spionaj nu a menționat numele firmelor afectate și nici nu a sugerat că Coreea de Nord a reușit să obțină ceva de valoare.

NIS afirmă că firmele din Coreea de Sud au fost o țintă cheie a hackerilor nord-coreeni încă de la sfârșitul anului 2023.

Aceasta crede că hackerii au folosit o tehnică numită "living off the land", care reduce la minimum codurile malițioase și folosește instrumente legitime existente, instalate în servere, ceea ce face dificilă detectarea cu ajutorul programelor de securitate.

Luna trecută, biroul președintelui Yoon a declarat că spargerea contului de e-mail al unui consilier a fost cauzată de o încălcare a reglementărilor de securitate și că sistemul său oficial nu a fost piratat.

Phenian a negat întotdeauna implicarea în infracțiuni cibernetice, dar Seulul a acuzat hackerii nord-coreeni de furtul unor sume mari de bani, adesea în criptomonede, pentru a finanța regimul și programul său de arme nucleare.

Se estimează că Coreea de Nord a furat până la 3 miliarde de dolari (2,36 miliarde de lire sterline) din 2016.

De asemenea, se crede că efectuează hacking-uri cu scopul de a fura secrete de stat, inclusiv detalii despre tehnologia avansată de armament.

Țara, care face obiectul unor sancțiuni internaționale extreme, devine din ce în ce mai sofisticată în ceea ce privește modul în care desfășoară atacuri cibernetice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult