Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul Libanului nu are „niciun control asupra zonei de sud a țării”. Ce ascunde în prezent bastionul Hezbollah

Your browser doesn't support HTML5 video.

Armata israeliană a inițiat operațiuni terestre și în sud-vestul Libanului, extinzând astfel invazia începută în urmă cu o săptămână. Sunt vizate tunelurile, depozitele de muniții și rampele de lansare a rachetelor Hezbollh.

Între timp, un bombardament efectuat ieri în sudul Beirutului a eliminat încă un responsabil de rang înalt al grupării teroriste. Însă șiiții finanțați și înarmați de Iran continuă să lanseze rachete și drone, nu doar în nordul, ci și în centrul Israelului.

Lansate de teroriști dinspre Fâșia Gaza, Liban ori Yemen, aproape 200 de rachete i-au trimis și luni pe israelieni în adăposturi. Atacurile au perturbat și ceremoniile de comemorare a victimelor masacrului din 7 octombrie.

În timp ce oamenii se adunau să-i plângă pe cei uciși, în Tel Aviv s-au auzit de mai multe ori sirenele care anunțau atacuri.

În declarația difuzată la ceremonia organizată, luni seară, la Ofakim, oraș situat în sudul Israelului, nu departe de comunitățile decimate anul trecut de Hamas, premierul Netayahu și-a declarat determinarea de a continua războiul pe multiple fronturi.

Citește și
beirut
SUA cere milă din partea Israelului. Punctul strategic care trebuie cruțat în Liban

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Atât timp cât inamicul amenință existența și pacea țării noastre, vom continua să luptăm. Atât timp cât avem ostatici în Gaza, vom continua să luptăm. Atât timp cât cetățenii noștri nu se pot întoarce în siguranță în casele lor, vom continua să luptăm până când vom câștiga”.

O rețea vastă de tuneluri în sudul Libanului

Odată cu mobilzarea celei de-a patra divizii de rezerviști, Israelul și-a extins operațiunile terestre și în sud-vestul Libanului, către zona de coastă. În paralel, raidurile aviației au vizat noi depozite de armament și muniții ale grupării șiite pro-iraniene.

De asemenea, armata israeliană a anunțat eliminarea încă unui responsabil Hezbollah. Suhail Hussein Husseini era responsabil cu logistica, bugetul, transferul de arme dinspre Iran și dezvoltarea rachetelor ghidate din arsenalul grupării.

Baraa Shiban, membru asociat al Royal United Services Institute (RUSI): „Principala problema este că guvernul libanez nu are absolut niciun control asupra zonei de sud a țării (bastionul Hezbollah). Acolo, Hezbollah și-a consolidat pozițiile ani la rând, a construit o rețea vastă de tuneluri, s-a pregătit mult timp pentru acest război cu Israelul”.

Obiectivul declarat al armatei israeliene în sudul Libanului este să elimine cât mai mult din arsenalul de rachete al teroriștilor și să-i împingă pe combatanții Hezbollah dincolo de râul Litani, ca să nu mai amenințe nordul Israelului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult