Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul italian, tras la răspundere pentru modul în care a gestionat criza de COVID-19

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Italia, procurorii anunța că îi vor chestiona pe membrii cabinetului, în frunte cu premierul Giuseppe Conte, în privința modului în care au gestionat criza sanitară.

Asta după ce familiile unora dintre cei decedaţi au depus zeci de plângeri la parchetul din Bergamao, în prima acțiune în justiție de acest fel din Italia, ţară unde s-au prăpădit peste 34 de mii de oameni.

Dar nu pentru întrebările reporterilor se pregăteşte premierul Giuseppe Conte. Vineri va fi chestionat de procurorul din Bergamo, în privinţa modului în care guvernul său a gestionat criza pandemiei de coronavirus.

Procurorii investighează eventuale erori în gestionarea crizei, după ce familiile a zeci de italieni care au murit de Covid-19 au depus plângeri la biroul procurorului din Bergamo, oraşul din Lombardia care a fost epicentrul pandemiei din Italia.

'Nu vrem răzbunare, vrem justiţie', a explicat Stefano Fusco, 31 de ani, al cărui bunic a decedat în martie. El este unul dintre reprezentanţii aşa numitului comitet 'Adevăr şi justiţie pentru victimele COVID-19', creat pe Facebook şi care numără 55.000 de membri.

Citește și
Decedat
O italiancă povestește cum și-a găsit tatăl mort în spital: "Avea ochii umflaţi, ieşiţi din orbite"

Plângerile înaintate procuraturii reflecta dramele trăite de fiecare dintre aceste familii - lipsa informaţiilor despre cei dragi care s-au îmbolnăvit, sau îngrijirea medicală necorespunzătoare, în unele cazuri.

Pentru că cimitirele din Bergamo erau pline - la apogeul crizei - zeci şi zeci de sicrie au fost transportate cu camioane militare la crematorii din diferite părţi ale Italiei, fără ca familiile să cunoască destinaţiile.

O reclamantă spune că, abia după ce a primit prin poşta o factură de la crematoriu, a aflat că trupul neînsufleţit al tatălui ei a fost incinerat la 200 de kilometri de Bergamo.

Plângerile vor fi examinate, iar procurorul va decide dacă începe sau nu urmărirea penală şi, dacă va fi cazul, încadrarea juridică a faptelor.

Criza sanitară trece însă peste tot în plan secund, în Europa, pentru că îşi arata tot mai mult colţii criză economică. Lufthansa a anunţat că va desfinta 22.000 de locuri de muncă - jumătate în Germania - pentru a face faţă pierderilor cauzate de lipsa pasagerilor. Principalul transportator aerian al Germaniei se aşteaptă să trimită în curse cu 100 de avioane mai puţin.

Pe de altă parte, splendidul castel Lednice din sud-estul Cehiei a găzduit joi primul summit european - față în față- după ce pandemia de coronavirus s-a întins pe continent.

Liderii din patru ţări - Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia - au discutat, în principal, despre fondul european de 750 de miliarde de euro, pentru refacerea economiilor greu lovite după restricţiile şi măsurile de izolare impuse în ţările Uniunii.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult