Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul iranian interzice predarea limbilor străine pentru copiii de la grădiniţe şi şcolile primare

Iranul a anunţat interzicerea predării tuturor limbilor străine, inclusiv a englezei şi arabei, pentru copiii mici, informează marţi o agenţia de presă oficială, preluată de AFP.

„Predarea de limbi străine este interzisă în grădiniţe şi şcolile primare, pentru că la această vârstă identitatea iraniană a copilului este în formare", a anunţat un responsabil al Ministerului Educaţiei iranian, Massoud Tehrani-Farjad, citat de agenţia de presă Irna.

Republica islamică a interzis deja în 2018 predarea limbii engleze în clasele primare, chiar dacă această limbă este predată în Iran începând cu învăţământul secundar.

„Interzicerea predării limbilor străine nu vizează doar engleza, ci şi alte limbi, printre care araba", a adăugat Tehrani-Farjad.

Citește și
NATO
NATO face apel la Iran şi Hezbollah să nu profite de situaţia din Israel şi să nu încerce o escaladare

Persana, singura limbă oficială în Iran, este puternic influenţată de arabă, însă are de asemenea împrumuturi din franceză şi engleză.

Elevii iranieni nu au voie în școli internaționale

În iunie 2022, Ministerul Educaţiei din Iran a evocat planul său de a începe „o predare a francezei cu titlu de încercare" în şcolile iraniene, pentru a „elimina monopolul limbii engleze". În septembrie, guvernul de la Teheran le-a interzis elevilor iranieni sau cu dublă cetăţenie să fie şcolarizaţi în şcoli internaţionale, afirmând că elevii din Iran au obligaţia să urmeze programa şcolară din ţară.

Această decizie a dus la o scădere radicală a personalului în unele din aceste şcoli din Teheran, în special la şcoala franceză şi cea germană.

Eleve otrăvite în școli

De-a lungul ultimului an, în Iran au fost mai multe scandaluri privind școlile și femeile.

Indivizi necunoscuţi au otrăvit sute de eleve într-un important oraş sfânt din Iran în primele luni ale anului 2023 în încercarea de a forţa şcolile de fete să se închidă.

De la sfârşitul lunii noiembrie 2022, presa locală a raportat cazuri de otrăvire pe cale respiratorie a sute de fete cu vârste de aproximativ zece ani în şcolile din Qom (centru). Unele dintre ele au fost internate pentru scurt timp în spital, scrie AFP, citată de Agerpres.

Supravegherea purtării hijabului

Autoritățile iraniene au instalat la începutul anului 2023 camere de luat vederi în locuri publice și pe străzile publice pentru a identifica și sancționa femeile care sunt capul descoperit.

Odată identificate, contravenientele vor primi „SMS-uri de avertizare cu privire la consecinţe", a transmis poliţia într-o declaraţie de presă.

Tot mai multe iranience refuză să poarte vălul islamic Un număr tot mai mare de femei iraniene şi-au aruncat vălul după moartea unei femei kurde de 22 de ani în custodia poliţiei moravurilor în septembrie anul trecut.

Mahsa Amini fusese reţinută pe motiv că nu purta corespunzător vălul islamic. Forţele de securitate au înăbuşit violent revolta care a urmat.

Luna aceasta o  adolescentă iraniană, Armita Geravand, se afla în stare critică la spital după ce a fost bătută că nu purta hijabul.

Cazul Armitei Geravand este extrem de sensibil, existând temeri că adolescenta de 16 ani ar putea avea aceeaşi soartă ca Mahsa Amini, femeia de 22 de ani a cărei moarte, după ce a intrat în comă, anul trecut, când se afla în custodia poliţiei moravurilor, a declanşat luni de proteste la nivel naţional.

Premiul Nobel pentru Pace 2023, câștigat de activista iraniană Narges Mohammadi

Activista iraniană a primit Premiul Nobel pentru Pace 2023 pentru lupta sa împotriva opresiunii femeilor din Iran şi pentru lupta sa pentru promovarea drepturilor omului şi a libertăţii pentru toţi, a anunţat, la Oslo, Comitetul Nobel.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult