Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul de la Teheran amenință cu o intervenție în forță împotriva protestatarilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernul de la Teheran amenință cu o intervenție în forță împotriva celor care "vandalizează" țara.

Potrivit presei oficiale, vizați sunt cei care blochează traficul în diferite puncte ale țării, provocând ambuteiaje.

Însă, potrivit înregistrărilor care circulă pe internet, în realitate scumpirea benzinei a declanșat perturbări mult mai serioase: în zeci de localități au loc proteste, ciocniri violente cu trupele speciale, inclusiv incendieri. Cel puțin un polițist și un civil au fost uciși în ultimele zile.

Șomaj în creștere și inflație scăpată de sub control

 

În zeci de localități din Iran, inclusiv orașe mari, au loc proteste violente, începând de vineri, iar protestatarii fac apel la polițiști să li se alăture.

Confruntați cu șomajul în creștere și inflație scăpată de sub control, iranienii ies furioși pe străzi.

De pildă, în Isfahan, manifestanții au incendiat o bancă. La fel s-a întâmplat în Khorramabad, un oraș de lângă granița cu Irakul. În alte părți, protestatarii au devastat stații de benzină și chiar au încercat să dea foc unor depozite de carburant.

Autorităţile au „limitat” drastic accesul la internet, dar, chiar și așa, pe rețele de socializare a ajuns un filmuleț care surprinde o scenă din Teheran, unde se scanda "Moarte dictatorului!".

„Moarte dictatorului! Moarte lui Rouhani!", scandează protestatarii.

Creșterea prețului benzinei, picătura care a umplut paharul

 

Oamenii au răbufnit după ce preţul benzinei, puternic subvenţionat, a fost mărit cu 50%, până la 15.000 riali - litrul, adică 11 eurocenţi, pentru primii 60 de litri cumpăraţi în fiecare lună. Pentru orice cantitate suplimentară, scumpirea e de 300%.

„După 20 de ani de muncă, salariul meu este de 25.000.000 de riali, iar acum un plin de benzină mă costă 450.000 de riali. De ce au scumpit? Pentru că nu mai au bani, din cauza sancțiunilor. Și vor să scoată bani din buzunarele noastre”, spune un protestatar.

Guvernul a prezentat măsura drept o metodă de a combate contrabanda, iar liderul suprem, ayatollahul Khamenei, și-a exprimat acordul, condamnând totodată protestele.

„Să dai foc unei bănci nu e un protest normal, ci e act de huliganism. Forțele de securitate ale țării trebuie să-și facă datoria”, a avertizat ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului.

Iranul se confruntă cu o gravă criză economică, după ce Statele Unite au decis, în 2018, să se retragă unilateral din acordul nuclear internaţional cu Teheranul şi să se reinstituie sancţiuni.

Moneda naţională s-a prăbuşit, inflaţia a depăşit 40%, iar Fondul Monetar Internaţional prognozează o scădere cu 9,5% a PIB-ului în acest an.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult