Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Grupările islamiste, convocate la Teheran pentru a plănui răzbunarea asupra Israelului. Statul evreu, pregătit de luptă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Iranul și-a chemat, la Teheran, grupările islamiste pe care le susține, pentru a discuta despre cea mai bună modalitate de a se răzbuna pe Israel, după moartea liderului politic al Hamas.

Potrivit presei americane, conducătorul suprem, ayatolahul Khamenei, ar fi ordonat o lovitură directă asupra statului. Însă, modul și amploarea represaliilor nu au fost decise.

Ministerul nostru de Externe i-a avertizat pe români să nu călătorească în Israel, ridicând nivelul de alertă la 8 din 9.

Mii de iranieni au scandat "moarte Israelului" și "moarte Americii" la funeraliile liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, care a fost ucis într-un raid cu rachetă ghidată la Teheran.

Liderul spiritual al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei, a condus rugăciunile.

Citește și
iran israel
Cresc tensiunile în Orientul Mijlociu. Iranul vrea să se răzbune pentru uciderea șefului politic al Hamas

Potrivit presei americane, care citează surse iraniene, Khamenei a ordonat un "atac direct asupra Israelului", acuzat pentru lovitura fatală purtată pe teritoriul iranian.

Israelul nu a comentat direct asasinarea liderului politic Hamas, iar premierul Benjamin Netanyahu nu a pomenit numele lui Haniyeh când s-a adresat națiunii. S-a referit însă la celălalt atac, de la Beirut - cu câteva ore înainte -, când a fost eliminat un comandant militar de rang înalt al Hezbollah, Fuad Shukr.

Benjamin Netanyahu: „Israelul este la un nivel foarte ridicat de pregătire pentru orice scenariu atât defensiv, cât și ofensiv”.

Armata israeliană a confirmat acum și eliminarea comandantului aripii militare a Hamas, Mohammed Deif, ucis într-un raid aerian în Gaza, luna trecută.

În ceea ce îl privește pe liderul politic al organizației integriste, sprijinită de Iran - Ismail Haniyeh, acesta avea un rol important în negocierile pentru un armistițiu în Gaza și eliberarea ostaticilor.

Khalil al-Hayya, lider Hamas: „Nu are rost să vorbim despre negocieri de încetare a focului pe fondul acestor vărsări de sânge și asasinate”.

Familiile ostaticilor din Gaza se tem de ce e mai rău.

Reporter: Având în vedere lovitura dată Hezbollah și uciderea lui Haniyeh, îți este frică?

Yifat Zailer, verișoara lui Shiri Bibas: Sunt îngrozită, este terifiant. Știu că toate acestea vor avea un efect asupra discuțiilor (de eliberare a ostaticilor). Cea mai mare temere a mea este că într-o zi voi afla că cei 115 ostatici sunt toți morți pentru că Hamas a decis că nu mai are nimic de câștigat de pe urma lor.

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a cerut "tuturor părților" să evite acțiunile care ar putea arunca Orientul Mijlociu într-un conflict extins.

Antony Blinken: „Regiunea se îndreaptă către mai mult conflict, mai multă violență, mai multă suferință și mai multă insecuritate. Este esențial să rupem acest ciclu – și asta începe cu armistițiul la care am lucrat pentru a-l obține”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult