Greta Thunberg, pusă sub acuzare pentru nerespectarea unui ordin poliţienesc în timpul unui protest în Suedia
Galerie foto
În ziua incidentului, Greta Thunberg a refuzat să părăsească locul în care se desfăşura protestul, încălcând astfel un ordin al Poliţiei suedeze. Ea a scris pe Instagram că protestatarii au blocat accesul camioanelor cu petrol pe o stradă care ducea în portul din Malmo.
"Criza climatică este deja o chestiune de viaţă şi de moarte pentru nenumăraţi oameni. Noi am ales să nu fim spectatori şi să oprim în mod fizic infrastructura pentru carburanţii fosili. Ne luăm viitorul înapoi", a declarat tânăra activistă suedeză.
Dacă va fi găsită vinovată pentru nerespectarea unui ordin al Poliţiei, Greta Thunberg riscă o amendă sau o pedeapsă de până la şase luni de închisoare. Totuşi, procuroarea Charlotte Ottesen a afirmat pentru cotidianl Sydsvenskan că acest cap de acuzare aduce în general o pedeapsă ce constă într-o amendă, conform Agerpres.
O audiere a fost programată la Tribunalul din Malmo la sfârşitul acestei luni, potrivit aceluiaşi cotidian suedez.
"Aveţi libertatea de a protesta, dar nu trebuie să protestaţi într-un mod care să cauzeze perturbări pentru cei din jur", a adăugat procuroarea Charlotte Ottosen.
La vârsta de 15 ani, Greta Thunberg, pe atunci complet necunoscută publicului larg, s-a deplasat pentru prima dată în faţa Parlamentului suedez într-o zi de vineri din luna august 2018 pentru a face grevă, afişând o pancartă cu mesajul "Grevă şcolară pentru climă".
În doar câteva luni, de la Berlin la Sydney şi de la San Francisco la Johannesburg, zeci de mii de tineri i-au urmat exemplul şi au participat la greve similare, dând naştere mişcării "Fridays for Future".
Dincolo de grevele sale, tânăra activistă suedeză îi critică cu regularitate pe politicieni şi pe guvernanţi pentru lipsa lor de acţiune în materie de climă.
La sfârşitul lunii martie, Greta Thunberg a criticat "trădarea fără precedent" a liderilor lumii după publicarea celui mai recent raport întocmit de Grupul Interguvernamental de Experţi în Evoluţia Climei (GIEC), un organism ştiinţific creat în cadrul ONU.