Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Greta Thunberg a fost reținută în Germania. De ce a fost ridicată de polițiști

Your browser doesn't support HTML5 video.

Greta Thunberg a fost reținută de polițiști, alături de mai mulți activiști, în timpul unui protest în Germania, potrivit Sky News.

„Grupul se află în custodia poliției pentru identificare”, a declarat, marți seara, purtătoarea de cuvânt a sediului poliției din Aachen, Dana Zimmermann, la solicitarea agenției de presă AFP.

Potrivit poliției, au fost ridicați zeci de protestatari, care vor rămâne în custodie până la stabilirea identității tuturor. Dacă unii vor refuza, „atunci toată lumea va trebui să aștepte”, a spus Zimmermann. „Nu este însă o arestare în sens legal”, a mai precizat ea.

Activista de mediu suedeză, în vârstă de 20 de ani, a luat parte la o manifestație împotriva demolării satului Luezerath pentru extinderea unei mine de cărbune.

Oamenii legii au eliberat-o ulterior, fără a fi formulate acuzații.

Un martor a declarat agenţiei Reuters că marţi a văzut-o stând singură într-o dubă mare a poliţiei germane.

 

''Vom folosi forţa pentru a vă aduce la un control al identităţii, aşadar vă rugăm să cooperaţi!'', le-a spus un poliţist german grupului de activişti, potrivit unor imagini video de la locul protestului.

''Greta Thunberg făcea parte din grupul de activişti care s-au îndreptat către gardul de protecţie. Ea a fost însă oprită şi adusă de noi împreună cu acest grup în afara zonei de pericol imediat, în vederea stabilirea identităţii''', a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din oraşul german Aachen, care a precizat că unul dintre protestatarii activişti a sărit peste gard în mină, potrivit Agepres.

Încă nu este clar ce se va întâmpla cu Greta şi cu grupul cu care a fost reţinută, şi nici dacă activistul care a sărit în mina de cărbune a fost rănit.

Ţinută de un braţ, Greta a fost dusă de trei poliţişti la o anumită distanţă de marginea minei unde se aşezase mai devreme împreună cu grupul ei, apoi a fost însoţită înapoi către dubele poliţiei.

Micul cătun abandonat Luezerath, care se află în proprietatea firmei de utilități RWE, a ajuns în centrul dezbaterilor privind schimbările climatice din Germania.

Guvernul de la Berlin a dat undă verde ca satul să fie demolat pentru a permite extinderea minei de cărbune Garzweiler din apropiere.

Miniștrii și RWE spun că lignitul va asigura securitatea energetică a Germaniei pe termen scurt, însă activiștii de mediu consideră că este cel mai periculos tip de cărbune pentru sănătate.

Germania, al cărei sector energetic a depins în proporții mari de gazul rusesc, a trebuit să își adapteze planurile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon după ce Rusia a invadat Ucraina, când livrările au fost reduse.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult