Grecia insistă pentru aderarea rapidă a României şi Bulgariei la Schengen
Your browser doesn't support HTML5 video.
Atena face lobby la Viena în acest sens prezentând „Iniţiativa Greciei privind extinderea zonei Schengen la Bulgaria şi România”, conform news.ro.
Atena susține că ar fi în beneficiul întregii Uniuni Europene ca Bulgaria și România să intre în Schenghen.
Aflat la Viena, ministrul elen pentru Migraţie şi Azil, Notis Mitarakis, s-a întâlnit cu cancelarul Karl Nehammer, căruia i-a prezentat „Iniţiativa Greciei privind extinderea zonei Schengen cu România şi Bulgaria”, potrivit unui comunicat postat pe site-ul ministerului.
Săptămâna viitoare, ministrul elen va veni la Bucureşti şi Sofia.
Iniţiativa Greciei privind extinderea zonei Schengen la Bulgaria şi RomâniaMinistrul Migrației și Azilului, Notis Mitarachi, a fost întâmpinat la Viena de către cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Cu o zi în urmă, ministrul elen s-a întâlnit cu ministrul de Interne, Gerhard Karner.
Grecia ia inițiativa de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la spațiul Schengen.
„Această extindere va avea, de asemenea, beneficii directe pentru Grecia, deoarece acum vom fi uniți pe drum cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, în cadrul zonei Schengen. Din această inițiativă, suntem în contact cu președinția suedeză și cu Comisia Europeană”, se arată pe site-ul ministerului elen.
Bulgaria și România au aderat la Uniunea Europeană în 2005 și în 2011 au finalizat cu succes procedurile de evaluare pentru integrarea lor în spațiul Schengen, care au fost avizate prin Concluziile Consiliului de Justiție și Afaceri Interne al UE din 9 iunie 2011.
De atunci, Comisia Europeană a exprimat în repetate rânduri că cele două țări sunt pregătite să adere la spațiul Schengen.
„În 2022, la inițiativa Bulgariei și României, a avut loc o nouă misiune pe teren a UE, care confirmă faptul că cele două țări continuă să îndeplinească standardele Schengen stricte.(...)
Această problemă, precum și integrarea deplină a Croației în zona Schengen, a fost discutată în cadrul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne al UE din 8 decembrie 2022. În timp ce cererea Croației a fost acceptată în unanimitate, cererile Bulgariei și României au fost respinse din cauza obiecțiilor a două țări (Austria și Țările de Jos). Marea majoritate a statelor membre și-a exprimat sprijinul față de cele două țări, subliniind că integrarea lor ar întări credibilitatea și securitatea Uniunii”, mai arată sursa citată.
Grecia sprijină integrarea Bulgariei și României, deoarece va contribui la stimularea activității economice a țării, printr-o legătură terestră cu spațiul Schengen și va spori securitatea frontierelor externe ale UE, mai arată ministerul de la Atena
Ministrul Migrației și Azilului, domnul Notis Mitarachi: „Grecia ia inițiativa de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la zona Schengen. Această extindere va aduce beneficii directe și pentru Grecia, care este acum unită rutier cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. M-am întâlnit la Viena cu cancelarul austriac, domnul Karl Nehammer, și cu ministrul de interne, domnul Gerhard Karner, și voi vizita Sofia și București săptămâna viitoare. Sunt probleme de rezolvat, în special aspecte legate de migrație, de protecția frontierelor noastre externe, problemă care necesită o politică europeană mai coordonată, dar și mai strictă. Pentru această inițiativă suntem în contact cu președinția suedeză și cu Comisia Europeană”.