Grecia a prelungit cu 40 de km gardul de la frontiera cu Turcia, în aşteptarea unui posibil val de migranţi afgani
Situaţia din Afganistan a alimentat îngrijorările europenilor privind o reeditare a crizei refugiaţilor din 2015-2016, când peste un milion de migranţi au ajuns în blocul comunitar.
Grecia s-a aflat atunci în prima linie a acestor sosiri şi acum asigură că forţele sale de la graniţă sunt în alertă pentru a nu deveni din nou poarta de intrare a migranţilor în Europa.
''Criza afgană creează posibilităţi pentru fluxurile migratoare. Nu putem aştepta pasiv posibilul impact'', a declarat presei ministrul grec al protecţiei cetăţeanului, Michalis Chrisochoidis, după ce a vizitat împreună cu ministrul apărării şi cu şeful statului major regiunea Evros, ce cuprinde râul omonin care formează graniţa terestră dintre Grecia şi Turcia.
''Frontierele noastre vor rămâne sigure şi inviolabile'', a asigurat ministrul grec. El a precizat că noul gard de 40 de kilometri, care a este o prelungire a zidului de 12,5 kilometri din ciment şi sârmă ghimpată deja existent, este de asemenea prevăzut cu un sistem electronic automat de monitorizare.
Extensia acelui zid finalizată acum a fost anunţată de guvernul grec anul trecut, după ce zeci de mii de migranţi au încercat să pătrundă în Grecia dinspre Turcia în urma deciziei preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a deschide graniţele către Europa. Preşedintele turc era atunci nemulţumit de sprijinul financiar european primit pentru găzduirea refugiaţilor şi de lipsa de susţinere a UE pentru Turcia în conflictul sirian, potrivit Agerpres.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis şi preşedintele Erdogan au vineri o convorbire telefonică, în care vor aborda şi situaţia din Afganistan.