Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Germanii au sărbătorit legalizarea canabisului în scop recreațional. Ce prevede legea și cum vor fi protejați tinerii

Your browser doesn't support HTML5 video.

După Malta și Luxemburg, Germania a devenit a treia, și cea mai mare țară din Uniunea Europeană, care a legalizat consumul de canabis, în scop recreațional.  

Începând cu 1 aprilie, dulții au voie să aibă asupra lor până la 25 g de canabis uscat și să cultive acasă până la trei plante de marijuana, scrie The Guardian.

Însă doritorii vor mai avea de așteptat încă trei luni pana sa cumpere droguri, în mod legal, prin intermediul unor așa-numite „cluburi de canabis”, unde plantele se cultivă la comun. Aceste asociații fără scop lucrativ vor putea să le vândă membrilor lor maximum 25 de grame pe zi și cel mult 50 de grame pe lună.

Consumatorii de canabis au sărbătorit în Germania după ce au intrat în vigoare noile legi care legalizează posesia personală.

La miezul nopții, oamenii s-au adunat la Poarta Brandenburg din Berlin pentru a fuma și a saluta astfel noile reguli, care au fost introduse după o dezbatere aprinsă despre avantajele și dezavantajele accesului mai ușor la acest drog.

Citește și
droguri
Percheziții la traficanți de droguri. Ar fi vândut în zonele rurale din vestul ţării canabis și anfetamină

Guvernul spune că dezincriminarea va avea un impact asupra pieței ascunse și va reduce răspândirea canabisului contaminat, protejând astfel tinerii.

„Consumul de canabis exista deja de ieri; acesta a crescut", a declarat luni ministrul german al sănătății, Karl Lauterbach. „Acum iese din zona tabu. Acest lucru este un ajutor real pentru dependență, pentru prevenirea copiilor și tinerilor și pentru combaterea pieței negre, pentru care va exista în curând o alternativă", a spus el într-o postare pe rețelele de socializare.

Marco Buschmann, ministrul Justiției, a declarat presei germane că legalizarea parțială va ușura povara asupra sistemului judiciar și a poliției.

Consumul de droguri afectează creierul

Dar au existat critici cu privire la posibilul impact asupra tinerilor.

„Din punctul nostru de vedere, legea, așa cum este scrisă, este un dezastru", a declarat pentru Agenția France-Presse (AFP) Katja Seidel, terapeut la un centru de toxicomanie din Berlin, Tannenhof Berlin-Brandenburg.

„Accesul la acest produs va fi mai ușor, imaginea sa se va schimba și va deveni mai normalizată, în special în rândul tinerilor", a spus Seidel, adăugând că se așteaptă să vadă o creștere a consumului de canabis „cel puțin la început".

Specialiștii cer implementarea de urgentă a unor programe de informare publică și de prevenție. Mai ales că, în cazul copiilor și adolescenților, consumul de canabis poate avea efecte negative asupra creierului.

„Din păcate, vedem cazuri de psihoze în rândul adolescenților, din cauza dispariției conexiunilor între structurile creierului. Totodată, apar stări de anxietate, tulburări obsesiv-compulsive. Am văzut și o creștere a cazurilor de depresie. Putem dovedi că uzul canabisului poate reduce inteligența în cazul adolescenților”, spune Jakob Maske, medic pediatru.

Consumul de canabis de către orice persoană sub 18 ani va continua să fie ilegal.

Ce măsuri de protecție prevede legea

Noua legislație are, de asemenea, unele măsuri de protecție pentru a-i proteja pe tineri, inclusiv interzicerea fumatului de canabis la mai puțin de 100 de metri de o școală, grădiniță, loc de joacă sau centru sportiv.

Lauterbach a promis o campanie majoră de educare a tinerilor cu privire la riscurile pentru sănătate și de stimulare a programelor de prevenire.

Cu toate acestea, campania mediatică planificată nu i-a convins pe critici. „Nu rezonează cu ei, nu va funcționa niciodată", a declarat Boris Knoblich, un purtător de cuvânt al organizației Tannenhof Berlin-Brandenburg. „Ceea ce funcționează este cineva care merge acolo, vorbește cu ei la o cafea, fără ca un profesor să fie prezent", a spus el.

Centrul federal pentru educație sanitară, legat de Ministerul Sănătății, a declarat pentru AFP că „își va asuma responsabilitatea prin extinderea ofertelor sale de prevenire".

Între timp, landul Bavaria, situat în sudul țării, testează un curs de formare online pentru cadrele didactice cu privire la modul de abordare a subiectului în clasă.

Ce arată statisticile

Potrivit statisticilor oficiale din 2021, 8,8% dintre adulții din Germania cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani au declarat că au consumat canabis cel puțin o dată în ultimele 12 luni.

În rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, acest număr a crescut la aproape 10%.

Guvernul a declarat anterior că mulți consumatori se bazează pe acest drog din motive medicinale și că noua lege va îmbunătăți calitatea canabisului consumat de un număr tot mai mare de tineri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult