Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Germania respinge acuzaţiile Rusiei în legătură cu ancheta în cazul Navalnîi

Ministrul german de externe Heiko Maas a respins duminică acuzaţiile Rusiei conform cărora Germania întârzie investigaţiile în cazul opozantului rus Aleksei Navalnîi, care este sub tratament medical la un spital din Berlin în urma unei otrăviri.

Într-un interviu pentru postul de televiziune ARD, Maas a spus că Germania a confirmat deja că va aproba o solicitare a Rusiei pentru asistenţă judiciară în această chestiune şi i-a comunicat acest lucru ambasadorului rus.

"Nu există niciun motiv să nu aprobăm asta", a spus şeful diplomaţiei germane.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat anterior, duminică, faptul că Moscova va colabora cu Berlinul la investigaţii, dar a acuzat autorităţile germane că le întârzie.

"Berlinul trebuie să fie operativ", a spus Zaharova la postul de televiziune Russia-24, adăugând că solicitarea procurorului general rus nu a primit un răspuns încă.

Citește și
aleksei navalnîi
Expert rus: Navalnîi a fost victima stresului, alcoolului sau alimentaţiei, nu a unei otrăviri

"Berlinul este pe cale să întârzie procesul de anchetă pe care îl susţine. În mod deliberat?", a mai scris Zaharova pe Facebook. "Până acum, nu suntem siguri că Germania nu face un joc dublu", a continuat ea.

Totuşi, Maas a spus că acuzaţiile sunt "o perdea de fum", precizând că Germania "va oferi orice aprobări sunt necesare pentru a împărtăşi informaţii cu privire la solicitarea de asistenţă judiciară".

Justiţia germană analizează în prezent o solicitare din partea autorităţilor ruse, a confirmat vineri procurorul general al Berlinului.

"Dacă Rusia nu contribuie la rezolvarea cazului sau ridică alte perdele de fum aşa cum face de mai multe zile, atunci e încă un semn că are ceva de ascuns", a spus Maas.

Posibile reacţii vor fi discutate la un nivel european în zilele următoare, a adăugat el.

Principal opozant al Kremlinului, Navalnîi se află în prezent într-un spital din Berlin, după ce a fost "fără nicio îndoială" otrăvit în Rusia - potrivit guvernului german - în timpul unui turneu electoral, cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, elaborat în perioada sovietică în scopuri militare.

Kremlinul a negat orice amestec în brusca deteriorare a stării de sănătate a lui Navalnîi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult