Germania cumpără din Israel o armă în valoare de 3,5 miliarde de dolari. Tranzacția a fost posibilă doar cu aprobarea SUA
Potrivit Euronews, acordul, în valoare de 3,5 miliarde de dolari (3,2 miliarde de euro), a fost încheiat doar după ce a primit aprobarea SUA, potrivit anunțului făcut de Ministerul israelian al Apărării, deoarece sistemul de apărare antirachetă a fost dezvoltat în comun de Israel și SUA.
"Aprobarea americană marchează o etapă importantă în relația strategică dintre Israel și Statele Unite", a declarat oficialul israelian din domeniul apărării, Daniel Gold, într-un comunicat.
"Programul comun cu SUA privind sistemul avansat de apărare "Arrow 3" întărește apărarea noastră națională", adăugând că acesta va extinde capacitatea de apărare a Germaniei.
Este cel mai mare contract de apărare încheiat vreodată de Israel și unul care ar putea atrage atenția nedorită din partea Rusiei.
Israelul a respins în mod repetat cererile de a vinde arme Ucrainei de la începutul invaziei rusești din februarie 2022, de teamă să nu supere Moscova.
Mai exact, pe ce pune mâna Germania? Sistemul Arrow 3 este conceput pentru a intercepta rachete balistice cu rază lungă de acțiune în afara atmosferei și se pare că este suficient de puternic pentru a proteja atât Germania, cât și pe vecinii săi.
Potrivit News.ro, care citează AFP, acest sistem antirachetă este echipat cu radare, lansatoare şi rachete ghidate, capabile să distrugă ţinte dincolo de atmosferă. Raza de acțiune a acestuia poate acoperi mai multe state din flancul estic al NATO, inclusiv România.
Germania a făcut presiuni pentru a coordona un sistem european de apărare aeriană cu aproximativ 15 țări de pe continent și a lansat anul trecut inițiativa European Sky Shield, deschisă tuturor partenerilor europeni.
Uzi Rubin, fostul director al programului de apărare antirachetă al Israelului, a declarat că Arrow 3 ar putea fi mutat pentru a acționa ca scut antirachetă balistică cu rază lungă de acțiune și pentru alte țări europene.
El a spus că este cea mai bună apărare disponibilă împotriva amenințării rachetelor balistice, dar că nu poate oferi protecție împotriva rachetelor de croazieră sau a altora care zboară la altitudini mai mici.
Sursa: Euronews
Dată publicare: 17-08-2023 23:08