Germania: Atacurile asupra Nord Stream ar putea fi o operațiune de tip „steag fals” pentru a calomnia Ucraina
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dezmințirea vine după ce un raport din New York Times, sugerează că sabotarea conductelor subacvatice a fost operațiunea unui „grup pro-ucrainean”. Pe de altă parte, presa din Germania scrie că anchetatorii ar fi identificat vasul folosit pentru transportarea explozibililor.
Un raport din New York Times, care - citând oficiali anonimi de la serviciile de informații americane - sugerează implicarea unui grup pro-ucrainean, iar cel mai probabil, naționalitatea sabotorilor ar fi ucraineană, dar raportul subliniază că nu sunt dovezi că președintele Zelenski sau înalți responsabili de la Kiev, ar fi fost implicați în operațiune.
Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării: „Pentru mine este o relatare puțin ciudată, pentru că nu are nimic de a face cu noi. Poate părea ca un compliment la adresa forțelor noastre speciale, dar nu a fost o activitate care să aibă legătură cu noi”.
Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: „Într-adevăr, trebuie să facem distincția clară dacă a fost un grup ucrainean, adică ar fi acționat pentru ucraineni, sau a fost un grup pro-ucrainean, care a acționat fără știrea guvernului de la Kiev. Avertizez să nu tragem concluzii. Vreau să subliniez și că ar fi putut fi o operațiune 'sub steag fals'”.
Și Kremlinul a respins raportul din New York Times pe care îl consideră o „campanie media coordonată de știri false”. Purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, a pus la îndoială modul în care America ar putea să facă presupuneri fără o investigație.
Pe de altă parte, potrivit publicației germane Die Zeit, anchetatorii din Germania consideră că ar fi identificat ambarcațiunea folosită pentru plantarea de explozibili, care au distrus pe mari porțiuni - cel puțin 50 de metri - conductele subacvatice, și anume un yacht închiriat de la o firmă cu sediul în Polonia, care ar fi aparținut unor ucraineni. Dar, potrivit surselor citate de presa germană, naționalitatea atacatorilor este neclară.
Anchetatorii germani, danezi și suedezi investighează aceste misterioase explozii.
Livrările de gaze rusești erau suspendate, însă dinainte de explozia de anul trecut, din septembrie. Rusia a închis Nord Stream 1 în august, invocând necesitatea lucrărilor de întreținere, iar gazoductul Nord Stream 2 nu fusese niciodată pus în funcțiune.
Moscova a dat vina pe Occident pentru explozii și a cerut Consiliului de Securitate al ONU anchete îndependente. Liderii occidentali și cei ai NATO s-au ferit să acuze direct Rusia că și-a sabotat propriile conducte, dar oficiali ai Uniunii Europene au declarat anterior că Rusia își folosește gazoductele ca armă energetică împotriva Occidentului.
Sursa: Pro TV, Sky News
Etichete: Ucraina , gaz , germania , nord stream 2
Dată publicare: 08-03-2023 14:29