După Italia, Grecia și Franța, Marea Britanie și Belgia impun vaccinarea obligatorie a personalului medical
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Iar numărul deceselor în 24 de ore a trecut de 230, în condițiile în care 67% din populație este vaccinată cu schemă completă. Administrarea celei de-a treia doze bate însă pasul pe loc în Germania. În Franța, în schimb, începând cu 15 decembrie, francezii trecuți de 65 de ani vor avea nevoie de doza a treia de vaccin ca să-și poată prelungi valabilitatea certificatului sanitar.
În ziua în care Franța a raportat aproape 12.500 de cazuri noi, de la Palatul Elysee, Emmanuel Macron s-a adresat solemn compatrioților.
Emmanuel Macron, președintele francez: ”Primul meu mesaj este un apel la reponsabilitate adresat celor șase milioane de francezi care nu și-au făcut nici măcar o doză de vaccin: Vaccinați-vă, vaccinați-vă pentru binele vostru! Vă reamintesc faptul că o persoană vaccinată are şanse mai mici de unsprezece ori să ajungă la spital în stare critică. Miliarde de oameni de pe glob s-au vaccinat, așadar nu se poate spune că nu există un feedback convingător. Într-o națiune ca Franța, să fii liber înseamnă să fii responsabil și solidar. Așadar, contez pe voi!” Liderul francez a anunțat, totodată, că ridicarea ultimelor restricții va fi amânată și că va fi înăsprită verificarea certificatului sanitar în localuri, instituții, porturi, aeroporturi și gări.
După ce Italia, Grecia ori Franța au impus deja vaccinarea obligatorie a personalului medical, măsura este luată acum și de Marea Britanie și Belgia.
Sajid Javid, ministrul britanic al Sănătăţii: ”Cei internați în spitale sunt vulnerabili, sunt deja bolnavi și ultimul lucru de dorit este să fie expuși acestui virus oribil chiar de către cadrele medicale. Din aprilie anul viitor, dacă lucrați în sistemul național de sănătate ori în centre de îngrijire și aziluri, vi se va cere să fiți vaccinați.”
Tot până în aprilie anul viitor au răgaz și medicii, asistentele, infirmierii și paramedicii din Belgia să se imunizeze dacă vor să mai poată munci. Țară cu 11,4 milioane de locuitori, Belgia raportează o medie zilnică de 8.000 de cazuri noi. Aproape 75% dintre belgieni sunt vaccinați, dar cu mari diferenţe regionale: 80% în Flandra și doar 55% în Bruxelles.
Potrivit experților, o rată de vaccinare cât mai mare este condiția-cheie pentru a pune capăt pandemiei. Astfel, în timp, SARS-CoV-2 va ajunge endemic, comparabil cu virusul gripal sezonier. Important e că rata de infectare nu va scăpa de sub control, iar spitalele nu vor mai fi copleșite.
Dr. Anthony Fauci, cel mai important expert în boli infecţioase din SUA: ”Ce sperăm să obținem este un nivel atât de scăzut de transmitere a virusului, încât, deși nu va fi complet eliminat, să nu mai aibă un impact major asupra sănătății publice și a felului în care ne ducem viețile.”