General ucrainean: SUA au drept de veto asupra obiectivelor rusești pe care Ucraina le lovește cu artileria sa HIMARS
General ucrainean: SUA au drept de veto asupra obiectivelor rusești pe care Ucraina le lovește cu artileria sa HIMARS
Generalul-maior, Vadym Skibitsky, șeful interimar al informațiilor militare al Ucrainei, a descris procesul de alegere a țintei, într-un interviu acordat ziarului britanic Daily Telegraph, relatează Business Insider.
Parafrazând comentariile lui Skibitsky, Telegraph a raportat că acesta a sugerat că au existat discuții înainte de lansare „care ar permite Washingtonului să oprească orice potențiale atacuri dacă ar fi nemulțumiți de ținta intenționată”.
Însă nu a intrat în mai multe detalii.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului nu a respins sau confirmat cererea de vetoSolicitat să comenteze acest lucru, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Robert L. Ditchey II, a făcut o declarație generală, fără a confirma sau respinge cererea de veto.
„Oferim ucrainenilor, detaliat, informații sensibile la timp, pentru a-i ajuta să înțeleagă amenințările cu care se confruntă și pentru a-și apăra țara împotriva agresiunii ruse”, a spus el.
Un sistem de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) M142 fabricat în SUA, o armă pe care Ucraina a folosit-o împotriva forțelor ruseSUA au furnizat un total de 16 unități HIMARS, ultimele patru au sosit luni.
În primele luni ale războiului, SUA au rezistat să dea orice HIMARS Ucrainei, temându-se că adăugarea de arme cu rază mai lungă de acțiune la arsenalul Ucrainei ar putea fi văzută ca o escaladare.
Donația inițială, care a venit după un lobby dur ucrainean, a impus condiția ca Ucraina să le folosească doar pentru a lovi ținte în Ucraina, și nu pentru a trece peste granița cu Rusia.
Unitățile mobile de artilerie au fost salutate ca un schimbător de joc în război. Unitățile de înaltă precizie pot trage la o distanță în jur de 50 de mile, în funcție de muniția folosită, Ucraina spune că le-a folosit pentru a ucide un general rus, a distruge un pod crucial și 50 de depozite de muniție.
O analiză a Wall Street Journal în ceea ce privește utilizarea informațiilor oferite de SUA Ucrainei arată că Ucraina decide ce să lovească și când.
Skibitsky a spus că SUA nu furnizează informații de țintire directă – un act care ar putea submina poziția SUA conform căreia nu ia parte la război.
Cu toate acestea, comentariile lui Skibitsky au provocat o reacție furioasă din partea Rusiei, a informat Reuters, miercuri, un purtător de cuvânt al ministerului său de externe caracterizând cuvintele sale drept „confirmarea implicării directe a Statelor Unite în ostilități”.
Sursa: Business Insider
Etichete: Rusia , Ucraina , războiul din Ucraina , himars , rachete
Dată publicare: 04-08-2022 11:07