FT: Ungaria a refuzat să susțină un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
În timpul reuniunii de miercuri a reprezentanților țărilor UE, Budapesta s-a opus noului pachet de sancțiuni anti-ruse și a refuzat, de asemenea, să susțină propunerea de dublare a fondului pentru furnizarea de arme către Ucraina.
Surse ale publicației Financial Times (FT) din Bruxelles a făcut această afirmație, menționând că Ungaria „frânează” în mod deliberat toate deciziile UE care necesită unanimitatea celor 27 de state membre.
"Bruxelles-ul a informat Ungaria că sprijinul financiar de 5,8 miliarde de euro pentru redresarea în urma pandemiei și alte fonduri din partea UE nu vor ajunge curând. Ca răspuns, folosește cea mai puternică armă pe care o are: dreptul de veto asupra oricărei decizii UE care necesită unanimitatea celor 27 de state membre", explică politica Budapestei în materialul FT.
De asemenea, sursele FT susțin că Budapesta va fi împotriva inițiativelor legislative ale UE, chiar și față cele care nu au legătură cu războiul din Ucraina. "Ar trebui să ne așteptăm la pași radicali, ar trebui să fim pregătiți", a explicat un diplomat european de rang înalt, anunță rușii de la Kommersant.
Pe 6 decembrie, din cauza poziției Ungariei, țările UE nu au reușit să ajungă la un acord asupra unui pachet de asistență de 18 miliarde de euro pentru Ucraina. Partea ungară a aderat în mod constant la o astfel de politică încă de la izbucnirea ostilităților din Ucraina.
Viktor Orban susține contrariulRelatările media că Ungaria s-a opus prin veto ajutorului financiar al Uniunii Europene pentru Ucraina sunt "fake news", a anunțat premierul ungar Viktor Orban, ca reacţie la informaţiile de la o reuniune la Bruxelles a miniştrilor europeni de finanţe.
"Toate ştirile de azi vorbeau despre cum s-a opus Ungaria asistenţei financiare pentru Ucraina. Acestea sunt 'fake news' ('ştiri false'). Ungaria este pregătită să ofere asistenţă financiară Ucrainei, pe bază bilaterală. Niciun veto, niciun şantaj", a postat el.
"Vrem să convingem, totuşi, statele membre ale UE că datoria comună a UE nu este soluţie. Dacă vom continua să mergem în jos spre o comunitate a datoriei, nu ne vom mai putea întoarce. Noi ne imaginăm un alt fel de viitor pentru Europa. Unul construit pe state membre puternice, în locul unor mormane uriaşe de datorie comună", a adăugat Orban, potrivit Agerpres.
Sursa: Kommersant, Agerpres
Etichete: Rusia , Ungaria , uniunea europeana , sanctiuni
Dată publicare: 08-12-2022 13:48