Frica și disperarea au generat o situație uluitoare în Valencia. Oamenii au sunat imediat la televiziuni și radiouri
Your browser doesn't support HTML5 video.
Sunt cel putin 72 de morti, iar ministerul român de Externe verifică informațiile potrivit cărora cinci cetățeni români sunt dispăruți.
Președintele regiunii Valencia, zona cea mai calamitată, a declarat că este "imposibil" să se stabilească un număr exact al victimelor în acest moment, in condițiile în care operațiunile de salvare sunt în plină desfășurare.
Un român aflat la volanul camionului său a surpsins imagini înfiorătoare în regiunea Valencia. Omul povestește că a văzut cum s-a dezlănțuit iadul.
Cornelius Dobrescu, șofer de camion: "Undeva între zona Valencia și Murcia s-au produs niște furtuni care, ca urmare, s-a format o tonadă. O tornadă care a răsturnat camioane. O persoană dispărută, un șofer de camion care, pur și simplu, nu a mai fost de găsit".
Furtuni violente, cu ploaie ca la potop, și grindină au provocat inundații rapide în diferite regiuni ale Spaniei. Cele mai afectate au fost satele din provincia Andaluzia.
Pe rețelele sociale curg imagini cu nenorocirile provocate de puhoaie - mașini răsturnate si chiar un pod dărmat.
Mulți oameni au rămas blocați în mijlocul apelorÎn regiunea Valencia, unde a fost declarat Cod Roșu de inundații, zeci de oameni și-au petrecut noaptea blocați în camioane sau mașini, în mijlocul apelor, dar și pe acoperișuri ori în poduri, așteptând să fie salvați.
Pentru că au fost atât de multe apeluri, numărul de urgență 112 nu a mai putut fi contactat. Așa că posturile de radio și televiziune au primit sute de mesaje de la oameni în pericol de moarte ori care își căutau apropiații.
Peste 1.000 de militari au fost mobilizați.
Dar au fost recuperate și zeci de trupuri fără viață.
Anca Albert, româncă din Aldaia, Spania: "Aseară, în zona unde locuiesc, apa a depășit jumătate de metru. S-au inundat garajele, una dintre mașinile mele este sub apă, iar a fiului meu a fost luată de apă din fața blocului. Acum, oamenii se chinuie să scoată apa și nămolul".
Oamenii din localitatea Aldaia, de lângă Valencia, sunt încă izolați. Apele s-au retras, spun cei de acolo, dar în urmă a rămas dezastru.
Dana Tănase, soția unui român: "Avem lângă casa noastră un canal și se vede că s-a acumulat, ori s-a rupt. A venit într-o fracțiune de secundă, s-au umflat podurile și a curs pe toate străzile. Soțul meu s-a dus să caute a doua mașină pe care ne-a luat-o apa. Un super dezastru, oameni dispăruți, pierduți".
Un baraj a cedat sub presiunea șuvoaielorUn baraj aflat pe râul Turia a cedat sub presiunea șuvoaielor, iar localitățile din aval au fost toate inundate.
Acolo trăiesc și numeroase familii de români. Mulți sinistrați s-au refugiat pe un pod, de unde privesc cu îngrijorare cum crește debitul râului.
Angela, româncă din Xirivella: "A intrat apa până în scara blocului, vine de la 8 kilometri, dintr-un baraj care s-a rupt. De acolo a venit apa în sat. De la 10:00 a început să intre. Toată partea de jos, parterele, toate sunt inundate.
Pentru că s-a închis autostrada, toate TIR-urile stau blocate. E un râu între Valencia și satul nostru. De prea puține ori este apă aici, însă acum este aproape plin. Mai sus a ieșit și a inundat Valencia".
O româncă a surprins imagini dramatice la 80 de kilometri de Valencia. Râul Magro a ieșit din matcă și a făcut prăpăd.
În Chiva - un orășel turistic - au căzut 491 de litri de apă pe metru pătrat în opt ore, cât pentru un an întreg.
Transporturile terestre au fost grav perturbate. Toate cursele de tren din regiunea Valencia sunt suspendate, iar zeci de zboruri au fost deviate sau chiar anulate.
Școlile și-au suspendat cursurile, iar parcurile vor rămâne închise.