Afganii își sterg conturile pentru a nu fi vânați de talibani
Grupul militant vizează un nou domeniu pe care să îl controleze: Internetul și infrastructura digitală, care, în ultimele două decenii, a permis multor afgani accesul la informații gratuite.
Acum, după ce oficialii talibani au început să preia serviciile și agențiile de stat din Kabul, nu este clar cum va proceda noul regim în ceea ce privește controlul accesului la Internet și dacă va vâna disidenți politici și va reprima libertatea de exprimare.
Foștii oficiali se tem că oamenii nu vor mai putea folosi Internetul așa cum au făcut-o până acum, notează Politico.
În timp ce accesul la Internet rămâne, deocamdată, relativ în regulă în Afganistan, preluarea puterii de către talibani a făcut deja cetățenii să fie mai consțienți de prezența lor în mediul online. Mulți afgani s-au grăbit să își curețe sau să își șteargă conturile din mediul online, încercând să scape de orice urme care i-ar putea lega de fostul regim sau de forțele NATO.
Miercuri, zeci de ONG-uri din domeniul digital au cerut organizațiilor internaționale și furnizorilor privați să închidă sau să securizeze complet bazele de date biometrice care conțin date confidențiale, precum scanări de amprente.
Reprezentanții ONG-urilor spun că unele dintre aceste baze de date sunt deja în mâinile talibanilor, lucru care le-ar putea permite să pună la punct unele programe de supraveghere și să urmărească diverse persoane.
Deși e puțin probabil ca talibanii să taie pur și simplu cablurile de Internet, așa cum au făcut-o ultima dată când au fost la putere, aceștia ar putea încerca să cenzureze conținutul, să întrerupă accesul pentru anumite grupuri sau regiuni sau să intimideze companiile de telecomunicații străine care operează în mare măsură în rețeaua afganistană.
Luni, reprezentanții talibanilor s-au întâlnit cu ATRA, autoritatea de reglementare afgană în domeniul telecomunicațiilor, în continuarea pașilor pentru controlul instituțiilor cheie.
„Nu vor ca Internetul să dispară, dar mai devreme sau mai târziu vor încerca să arate că ei sunt noii șefi în oraș și că sunt responsabili de toate deciziile din sectorul telecomunicațiilor ", consideră Raman Jit Singh Chima, director de politici pentru Asia al grupului Access Now.