Franţa va livra Kievului "sute" de vehicule blindate vechi şi rachete Aster
"Pentru a ţine o linie de front atât de mare, armata ucraineană are nevoie de vehiculele noastre blindate de front (VAB), de exemplu: ele sunt absolut esenţiale pentru mobilitatea trupelor", a explicat Sébastien Lecornu într-un interviu pentru La Tribune publicat sâmbătă seara.
"Acest echipament vechi, care este încă operaţional, va fi în beneficiul direct al Ucrainei în cantităţi mari. Vorbim de câteva sute pentru 2024 şi începutul anului 2025", a adăugat el.
Celebrele transportoare blindate de trupe VAB, vechi de peste 40 de ani, sunt înlocuite în armata franceză cu vehicule blindate Griffon de nouă generaţie.
Răspunzând la solicitările urgente ale Kievului de a-şi consolida capacităţile de apărare aeriană, Parisul va lansa, de asemenea, "un nou lot de rachete Aster 30" pentru sistemul SAMP/T MAMBA, echivalentul Patriot american. "De asemenea, dezvoltăm foarte rapid muniţii teleghidate, care vor fi livrate ucrainenilor în această vară", a adăugat ministrul.
Marţi, Sébastien Lecornu indicase că nu exclude recurgerea la rechiziţii sau obligarea producătorilor să acorde prioritate cerinţelor militare în faţa celor civile, pentru a accelera producţia. Parisul îndeamnă industria franceză de apărare să producă mai mult şi mai repede pentru a răspunde nevoilor armatei sale şi pentru a-şi asigura sprijinul pe termen lung pentru Ucraina.
"Producătorul european de rachete MBDA ne datorează livrări rapide. Vineri au fost publicate decretele privind competenţele de poliţie ale ministrului forţelor armate în ceea ce priveşte obligaţiile de stoc, prioritizarea contractelor şi chiar rechiziţionarea", a insistat el sâmbătă. "Am cerut Agenţiei franceze de achiziţii publice pentru apărare (DGA) să prezinte propuneri de punere în aplicare a acestor măsuri pentru a accelera producţia rachetei Aster", a precizat el. "DGA va emite o primă somaţie către MBDA pentru a constitui stocuri suficiente de componente. Pentru a fi clar, cer ca stocurile să fie constituite pentru a produce muniţii".
Ministrul a precizat că, pe lângă Ucraina, Franţa are nevoie de rachete pentru a combate atacurile rebelilor yemeniţi houthi în Marea Roşie. În noiembrie, rebelii houthi, susţinuţi de Iran, au început o campanie de atacuri cu drone şi rachete împotriva navelor din Marea Roşie, o regiune cheie pentru comerţul mondial.
"În ceea ce priveşte exporturile, am observat, de asemenea, că industria franceză a pierdut o serie de contracte în ţările din Europa de Est. Acum, pentru a vinde arme la export, trebuie să fii bun la tehnologie, la preţuri şi la diplomaţie, dar de acum încolo trebuie să fii bun şi la termenele de livrare", a spus Sébastien Lecornu.
Sursa: Agerpres
Dată publicare: 31-03-2024 07:04