Franța, lovită puternic de atacuri de dezinformare. Ministru: Propaganda rusă poate schimba rezultatele alegerilor europene
Franța este „zdrobită” de dezinformarea rusă, care ar putea distorsiona rezultatul viitoarelor alegeri parlamentare UE, a declarat ministrul francez pentru Afaceri Europene, Jean-Noel Berrot, potrivit The Guardian.
Înaltul oficial a spus într-un interviu acordat Ouest-France că propaganda rusă este difuzată pe platformele de socializare săptămânal.
„Suntem puternic loviți de propaganda Rusiei lui Vladimir Putin și a coridoarelor sale de comunicare”, a spus el. „Nu trece o săptămână fără ca Franța să fie ținta unor manevre coordonate și deliberate pentru a perturba dezbaterea publică și a interveni în campania pentru alegerile europene”.
Ministrul a dat mai multe exemple, inclusiv lansarea unui site fals al ministerului francez al Apărării, care susținea că 200.000 de francezi au fost chemați să lupte în Ucraina. Un link către site a fost postat pe rețeaua X la sfârșitul lunii martie.
„Este un site guvernamental fals și a fost repostat de conturi răuvoitoare, ca parte a unei campanii de dezinformare”, a declarat la acea vreme Ministerul Apărării francez.
Aceste site-uri de tip „doppelganger”, identificate ca una dintre mai multe forme de dezinformare rusă, implică crearea de site-uri web care arată identic cu surse autentice și autorizate, cum ar fi site-urile guvernamentale sau mass-media mainstream.
O altă știre falsă citată de Barrot a fost un anunț recent al unui site fals al Ministerului de Interne, care susținea că Franța înăsprește condițiile de intrare pentru ucraineni, când, de fapt, oamenilor din Ucraina li se permite să trăiască și să lucreze în UE în temeiul unui regim temporar la nivelul întregului bloc.
Ministrul a menționat și povești false despre o creștere a numărului de cazuri de tuberculoză în Franța. Barrot a spus că riscul pentru alegerile UE din 6-9 iunie „este dovedit”.
Belgia, care deține președinția rotativă de șase luni a UE, a declarat că urmărește activarea unui grup de lucru temporar de criză, pentru a monitoriza și coordona răspunsul la campaniile rusești de dezinformare.
UE va reactiva o unitate de criză pentru combaterea dezinformării ruseștiUnitatea de răspuns politic integrat de criză a fost utilizată ultima dată la începutul războiului din Ucraina și în timpul pandemiei de Covid. Surse din Belgia spun că ar urma să funcționeze timp de două luni.
În urmă cu două săptămâni, premierul belgian, Alexander De Croo, a dezvăluit că procuratura federală belgiană a deschis o anchetă oficială cu privire la presupuse plăți ale Kremlinului către europarlamentari după ce a primit informații secrete de la serviciile de securitate ale țării.
El a spus că misiunea de „a ajuta la alegerea mai multor candidați pro-ruși în Parlamentul European și de a consolida o anumită narațiune pro-rusă în acea instituție” este „foarte clară”.
Guvernul ceh a descoperit recent o presupusă operațiune de dezinformare a Rusiei menită să influențeze alegerile UE. UE avertizează în mod regulat cu privire la creșterea dezinformării, vizând uneori alegerile, dar și pentru a semăna sămânța că societatea civilă se prăbușește și pentru a amplifica disidența pe probleme precum Ucraina, migrația și drepturile LGBTQ.
Unitatea sa de dezinformare a identificat 17.000 de cazuri specifice de informații false pe rețelele de socializare și site-urile de doppelganger.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia , Franta , uniunea europeana , vladimir putin , propaganda , dezinformare , putere
Dată publicare: 22-04-2024 17:35