Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Inundații de amploare în Franța. Peste un milion de persoane au fost evacuate de urgență. Probleme și în Italia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste un milion de oameni au fost evacuați în Franța, din cauza inundațiilor ample provocate de ploile căzute în partea centrală și de sud-est.  

Autoritățile au îndemnat la prudență maximă și astăzi, chiar dacă avertizarea de cod roșu a fost schimbată în cod portocaliu pentru 18 departamente. Și în Italia, pompierii au fost chemați, peste noapte, la sute de intervenții din cauza inundațiilor.

Erau prognozate precipitații puternice, dar nimeni nu și-a imaginat un asemenea potop, mai ales în departamentul Ardèche, din partea de sud-est a Franței.

„Au căzut peste 600 de litri de apă pe metru pătrat, cumulat în 48 de ore. Este ceva nemaiîntâlnit în memoria oamenilor”, a rezumat ministrul Tranziției Ecologice. Recordul a fost într-o localitate din departamentul vecin – 711 litri pe metru pătrat, după două zile de ploaie.

În orașul Annonay, traversat de două râuri, apele au crescut brusc după ce un baraj s-a revărsat.

Centrul localității a fost închis circulației, școlile au fost evacuate, iar oamenii au fost salvați de pompieri. Localnicii au constatat cu amărăciune amploarea pagubelor.

Localnic: „A crescut până la pasarelă. Acum s-a mai retras, dar ghivecele de flori de acolo pluteau”.

Localnic: „Ne-au spus că trebuie să ne evacuăm deoarece nivelul apei va crește din nou. Mă îngrijorează acest lucru, da, au ridicat un dig de apărare care pare acum inutil”.

Mai multe drumuri naționale sunt închise din cauza inundațiilor sau a alunecărilor de teren. Între Cannes, Nisa și Monaco, traficul rutier a fost perturbat.

Este dezastru și în Italia. Pompierii au intervenit toată noaptea pentru a salva persoanele afectate de inundații și alunecări de teren. Au fost sute de intervenții în regiunile Liguria, Toscana și Emilia-Romagna, conform departamentului de pompieri.

În apropiere de Livorno, locatarii unui cămin de bătrâni au fost evacuați din cauza creșterii nivelului apelor.

Este de așteptat ca în weekend să continue ploile puternice și vântul în cea mai mare parte a Peninsulei Italiene.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult