Franța, cuprinsă de anarhie. Sute de oameni au fost arestați în urma protestelor violente. Oamenii legii, grav răniți
Your browser doesn't support HTML5 video.
Franța se confruntă cu proteste neîntrerupte împotriva legii care mărește cu doi ani vârsta de pensionare. Vizita monarhului britanic la Paris și Bordeaux urma să înceapă duminică. Între timp, continuă grevele. Cea a controlorilor de trafic va duce la anularea a 33% dintre cursele aeriene, duminică, pe aeroportul Paris Orly.
La Paris, poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a-i împrăștia pe vandali, care au incendiat, joi seară, pubele cu deșeuri menajere care zac neridicate pentru că și gunoierii sunt în grevă. Peste 900 de cazuri de incendiere a mobilierului urban sau pubelelor au fost înregistrate, la Paris, spune ministrul de Interne.
Tot joi seară, ușa monumentală și istorică a primăriei din Bordeaux a fost incendiată, dar focul a fost stins înainte să se extindă.
Dacă joi mobilizarea protestatarilor a crescut semnificativ - aproape 3,5 milioane de manifestanți în toată țara, susțin sindicatele, aproape un milon și 100.000, după cum i-a socotit poliția - și violențele din marginea demonstrațiilor au mai depășit o limită.
Gérald Darmanin, ministrul de Interne: „457 de persoane reținute peste tot în Franța, la Paris, desigur, și în restul teritoriului național. 441 de polițiști și jandarmi au fost răniți, un bilanț cu adevărat dificil, dificil pentru că polițiștii și jandarmii au protejat ceea ce era obiectul manifestațiilor de ieri, marea majoritate a miilor de de persoane care protestau împotriva reformei vârstei de pensionare. Și era dreptul lor s-o facă”.
Demonstranții, tot mai furioșiLaurent Berger, sindicalist, secretarul general al Confederației Democrate a Muncii: Nu o să fluierăm acum finalul partidei pentru că sunt niște cretini, niște indivizi violenți care dau foc primăriei din Bordeaux. Nu suntem noi responsabili pentru asta...
Reporter: Situația a degenerat...
Laurent Berger: Desigur, a degenerat... Dacă vrem să găsim calea de ieșire, mai este timp să o găsim, dar asta depinde de guvern sau de șeful statului.
Demonstranții sunt furioși după ce - acum o săptămână - președintele Macron a decis impunerea unei reforme care crește vârsta de pensionare, de la 62 la 64 de ani. Guvernul nu a supus însă legea unui vot în parlament, ci și-a asumat răspunderea pentru era, așa cum îi permite Constituția.
Iar Emmanuel Macron a devenit, tot mai mult, ținta principală a protestelor. Sloganele care îl vizează direct s-au multiplicat.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Nu dăm înapoi. Țara merită și are nevoie de asta”.
Joi a fost cea de a 9-a zi de mobilizare cu proteste și greve în toată țara. Și sindicatele au anunțat deja o nouă zi de acțiune națională pentru marțea viitoare. Care ar fi coincis cu vizita de stat a regelui Charles al III-lea în Franța. Monarhul britanic urma să sosească duminică la Paris, iar marți s-ar fi aflat chiar la Bordeaux - în orașul unde aseară vandalii au dat foc primăriei. Palatul Elysee a transmis, vineri, că vizita suveranului britanic în Franța a fost amânată. La cererea președintelui Macron, a precizat guvernul de la Londra.