Fotografiile virale cu Papa Francisc care au pus internetul pe jar. Secretul din spatele vestimentației extravagante | VIDEO
Vestimentația părea a fi o drastică abatere de la vestimentația tipică, purtată adesea în casa papală. Ținuta a stârnit o mulțime de întrebări pe Internet: Are Papa un nou stilist? A avut întotdeauna un stilist? A fost inspirat de look-ul dansatorilor Rihannei de la Superbowl?
Însă utilizatorii rețelelor de socializare au exclamat că nu le vine să creadă că imaginile sunt reale. Și, într-adevăr, nu erau. De atunci, Twitter a atașat o notă de subsol contextuală la câteva dintre tweet-urile care conțin pozele cu Papa Francisc, clarificând faptul că au fost generate de AI și au fost create cu ajutorul instrumentului software Midjourney. De atunci, un muncitor în construcții în vârstă de 31 de ani din Chicago și-a revendicat dreptul de proprietate asupra imaginilor virale, scrie CNN.
Instrumentele de imagistică AI (sau inteligență artificială) devin din ce în ce mai sofisticate. Tehnologia, care generează imagini pe baza indicațiilor textuale ale utilizatorilor, a fost folosită pentru a proiecta inclusiv prezentări de modă, pentru a crea romane întregi și chiar pentru a ajuta la proiectarea unor noi forme de arhitectură, dar, pe măsură ce inteligența artificială se dezvoltă și imaginile „deep fake” generate de calculator devin tot mai convingătoare, mulți sunt îngrijorați de implicațiile etice, inclusiv de eliminarea subiecților și plasarea lor în scenarii fabricate care pot fi defăimătoare sau rău intenționate, de exemplu, dar și de faptul că tehnologia de învățare automată va face într-o zi ca știrile false să devină indiscernabile.
Chiar săptămâna trecută, fotografiile generate de AI cu Donald Trump fiind arestat s-au răspândit pe Internet, după ce fostul președinte a scris pe rețelele de socializare că se așteaptă să fie pus sub acuzare în legătură cu o anchetă privind finanțarea campaniei electorale din New York.
Inteligența artificială și viitorul modeiDacă îmbrăcămintea este o formă importantă de exprimare, atunci o ținută generată de inteligența artificială nu numai că ar putea să diminueze puterea și mesajele inerente ale ținutelor, ci și autonomia unei persoane. În papalitate, fiecare îmbrăcăminte are o semnificație religioasă. Culoarea veșmintelor Papei este special selectată pentru a se alinia la anumite sărbători: roșul poate fi purtat doar în anumite ocazii, cum ar fi Duminica Floriilor, Vinerea Mare și Rusaliile, deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, în timp ce rozul este purtat doar de două ori pe an. Ca atare, imaginile false ale Papei purtând anumite haine în afara acestor contexte - sau în nenumărate alte contexte - ar putea provoca ofensă, alarmare sau chiar neîncredere în cadrul comunității catolice.
Modificarea digitală a ținutei cuiva ar putea avea, de asemenea, un prejudiciu de durată asupra reputației. O fotografie falsificată din 2005, care părea să o arate pe Paris Hilton într-un club de noapte purtând un tricou inflamator pe care scria „Stop Being Poor” („Nu mai fiți săraci”), a devenit una dintre cele mai cunoscute imagini din cultura pop de la începutul anilor '80. Aceasta a contribuit la percepția publică a lui Hilton ca fiind o moștenitoare demodată. Ea a abordat public subiectul imaginii false în 2021, insistând că oamenii nu ar trebui „să creadă tot ceea ce citesc”. (Pe vesta care provenea dintr-o colecție de modă creată de sora lui Hilton, Nicky, scria de fapt „Stop Being Desperate”).
În timpul unei conferințe la Vatican, luni, Papa Francisc a abordat apariția în mediul online a fotografiilor realizate de tehnologia AI și i-a îndemnat pe oamenii de știință să ia în considerare impactul uman al acesteia (deși nu a făcut referire în mod specific la furia legată de faptul că propria sa înfățișare a fost falsificată). „Sunt convins că dezvoltarea inteligenței artificiale și a învățării automate are potențialul de a contribui într-un mod pozitiv la viitorul umanității”, a spus Francisc, înainte de a adăuga „Sunt convins că acest potențial va fi realizat doar dacă va exista un angajament constant și consecvent din partea celor care dezvoltă aceste tehnologii de a acționa în mod etic și responsabil”.