Fotografii din Marea Britanie fac presiuni pentru ca Guvernul să reglementeze softurile bazate pe AI
Your browser doesn't support HTML5 video.
În Marea Britanie, asociațiile de fotografi fac presiuni asupra guvernului să introducă reglementări pentru companiile care dezvoltă softuri bazate pe Inteligența Artificială.
Susțin că le folosesc lucrările pentru a le permite utilizatorilor să creeze noi opere de artă.
Tim Flach - președintele Asociației Fotografilor din Marea Britanie - se numără printre criticii programelor care folosesc inteligența artificială. Acestea creează, spune el, în doar câteva secunde, noi opere de artă din... lucrări mai vechi.
Tim Flach, fotograf: "În cazul tigrului pe care l-am fotografiat, am depus ceva efort pentru asta. Și a trebuit să fiu lângă tigru. Un program nu trebuie să facă asta. O problemă e și faptul că aceste imagini sunt generate cu ajutorul fotografiilor noastre, pe care le iau de pe site-urile noastre, fără să plătească nimic."
În Marea Britanie, asociațiile fotografilor cer guvernului să vină cu reguli noi, cât mai repede.
Sunt însă și artiști care văd potențialul creativ al unei inteligențe artificiale.
Mat Collishaw, artist: "Atunci când fotografia a fost inventată în urmă cu vreo 150 de ani, în prima jumătate de secol mai toate fotografiile erau niște imitații ale unor picturi. A durat ceva până când fotografii și-au dat seama că pot să facă lucrurile și altfel, și cred că același lucru se întâmplă cu orice tehnologie nouă."
Totuși, acolo unde unii văd doar o unealtă artistică, alții sunt îngrijorați că tehnologia ascunde o problemă mult mai gravă.
Dave McKean, artist de comic book: "Cred că e vorba de o redefinire a ceea ce înseamnă creativitate. Nu a mai fost niciodată o prăpastie atât de mare între lipsa totală de efort depus și uriașa complexitate a rezultatelor obținute. E o redefinire completă a ceea ce înseamnă să fii creativ și a ceea ce înseamnă artă."
Guvernul britanic pregătește deja un Cod de Bune Practici pentru tehnologia care folosește inteligența artificială. Dar, pentru început, companiile nu vor fi obligate să-l respecte.