Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fostul mare fotbalist african, George Weah, a ajuns președintele Liberiei

Your browser doesn't support HTML5 video.

George Weah - unul dintre cei mai mari fotbalişti africani din toate timpurile - câştigă un nou titlu: cel de preşedinte al Liberiei, ţara unde s-a născut.

Este o victorie obţinuta cu peste 61% din voturi.

În plus, din 1944 şi până în prezent, este prima predare de ştafetă democratică la conducerea acestui stat din vestul Africii.

Susţinătorii fostului star de la Milan, Chelsea sau Paris Saint Germain au sărbătorit pe străzile capitalei Monrovia, când s-a răspândit vestea că George Weah a câştigat alegerile.

Fostul atacant vedetă, acum în vârstă de 51 de ani, care a candidat din partea Coaliţiei pentru schimbări democratice, a apelat la voturile tinerilor. Asta în timp ce rivalul său - actualul vice-preşedinte al Liberiei - a fost văzut că un politician învechit.

Liberia - stat fondat de sclavi americani eliberaţi în secolul al 19-lea - nu a mai cunoscut o tranziţie lină de putere, de la un preşedinte la altul, din 1944.

Citește și
catalonia
Premierul Spaniei vrea ca negocierile cu Puigdemont să fie pe teritoriul țării. Fostul președinte catalan refuză

Totuşi, alegerea fostului fotbalist, care a primit Balonul de aur, nu e lipsită de controverse. Cea care a candidat în echipă cu el, şi ar urma să devină noul vice-preşedinte al ţării, este Jewel Taylor - fosta soţie a lui Charles Taylor, liderul liberian întemniţat pentru crime de război.

George Weah a intrat în politică în 2002, după ce şi-a pus în cui ghetele de fotbalist. A mai candidat la prezidenţiale în 2005, după sfârşitul unui sângeros război civil, dar a fost învins de cea care devenea atunci prima femeie preşedinte aleasă vreodată pe continentul african.

Printre foştii sportivi care au obţinut victorii şi în politică, se numără şi culturistul Arnold Schwarzenegger, care a ajuns guvernator în California. În Filipine, legendarul pugilist Manny Pacquiao este acum senator; iar Vitali Klitschko - triplul campion mondial la box - a devenit primarul Kievului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult