Fosta șefă a diplomației austriece, la picioarele lui Putin: "Nu am nevoie de Maldive sau de Seychelles. E mai bine în Rusia"
"Bunici, mere, vară, înot în râu. Este o viaţă bună. Nu am nevoie de Maldive sau de Seychelles. Este mai bine", a declarat, într-un interviu pentru agenţia TASS, Karin Kneissl.
Fosta șefă a diplomației austriece, care a ţinut prima pagină a ziarelor după ce a dansat în 2018 cu Vladimir Putin la nunta sa, se află în prezent în vacanţă în cătunul rusesc Petruşovo, destinaţia despre care a spus miercuri că este mai bună decât Maldive şi Seychelles.
"Îmi place să trăiesc aici. Înţeleg această lume, am înţeles-o când eram o copilă", a declarat Kneissl pentru TASS.
Presa locală a relatat prima dată că Kneissl s-a instalat în regiunea Riazan, la sud-est de Moscova, săptămâna trecută, ajungând acolo la scurt timp după ce a participat la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, desfăşurat în iunie. Miercuri, Kneissl a declarat pentru TASS că nu locuieşte în Petruşovo, dar că a închiriat o "casă mică" acolo.
În timp ce Maldivele sunt renumite pentru plajele sale cu nisip auriu, apele turcoaz strălucitoare şi staţiunile de cinci stele, micul Petruşovo oferă privelişti rurale liniştite - căsuţe pitoreşti, cârduri de găini şi raţe, turme de capre.
În interviul pentru TASS, fosta şefă a diplomaţiei de la Viena l-a criticat pe preşedintele francez Emmanuel Macron, a spus că sportivii ruşi nu ar trebui să fie interzişi la competiţii şi a spus că nu vede în prezent rostul unui summit pentru o soluţie de pace pentru Ucraina, din moment ce Kievul nu vrea să dialogheze cu Moscova.
Kneissl, care în prezent este stabilită în Liban, o ţară devastată de turbulenţe politice şi criză economică, a fost ministru de externe al Austriei din 2017 până în 2019.
În 2018, ea l-a invitat pe Putin la nunta sa din Alpii austrieci şi a dansat vals cu acesta, atrăgând critici din partea liderilor opoziţiei. După ce a părăsit politica, Kneissl s-a alăturat consiliului de administraţie al Rosneft, o companie petrolieră rusă de stat - post pe care l-a părăsit între timp - şi a devenit o participantă obişnuită la emisiunile RT, postul internaţional de propagandă al Rusiei.
Kneissl este doar unul dintre numeroşii oficiali austrieci care au fost apropiaţi de Moscova de-a lungul anilor, poziţia neutră a ţării atrăgând adeseori critici. Legăturile dintre Viena şi Moscova au rămas solide şi după ce Kremlinul a lansat invazia la scară largă din Ucraina, anul trecut, Austria rămânând una dintre puţinele ţări europene care mai importă gaz din Rusia.